Български отбор е направил първия в историята трансфер на волейболистка от Иран в чуждестранен клуб. Това е ЙЕБ-Шумен 05, който привлече Маедех Борхани Есфахани. За този трансфер британската телевизия Би Би Си подготвя материал.

Маедех е висока 183 см, на 29 години и играе на поста диагонал на разпределителя. Досега се е състезавала за тима на Сармайех Банк в иранското първенство. Част е и от националния отбор на своята страна, който през 2016 г. завършва на шесто място в турнира за Азиатската купа.

"Есфахани е националка на страната си, дори следващата седмица ще пътува за Малдивите за мачове с Иран", каза президентът на клуба Цветомир Ценков. По думите му всичко около трансфера е завършено и остава единствено Есфахани да бъде картотекирана за мачовете от пролетта.

Медиите в Иран също изтъкват, че нападателката е първата волейболистка, която ще играе за чуждестранен клуб.

В ЙЕБ-Шумен 05 е привлечена и Серафим Мукантамбара от Руанда, каза Ценков. 23-годишната волейболистка също е националка, като играе като посрещач.

Шуменският отбор е шести от общо осем участника в първенството. Целта е след трансферите съставът да се бори за титлата още през този сезон, добави Ценков.