Един от най-обичаните български волейболисти Христо Цветанов ще се завърне в Левски за един последен, прощален сезон с любимата игра. 42-годишният централен блокировач спечели много отличия именно като състезател на "сините". Въпреки напредналата за професионален спортист възраст, той продължава да впечатлява с уменията на игрището и ефективността си. Цветанов даде първото си интервю като състезател на волейболния Левски за официалния сайт на клуба.

Христо, очертава се вълнуващ епилог на така дългата ти състезателна кариера - завръщане в Левски, където ще работиш отново с Владимир Николов, Андрей Жеков и Владислав Иванов-Лимона. Какво означава за теб това?

- Завръщането ми в "Левски" го приемам като ново предизвикателство, което дойде в правилния момент. Благодаря за доверието на Андрей, Владо и всички в клуба.

Очаква се освен като състезател, ти да влезеш в ролята и на помощник на Жеков. Това ли ще бъде за теб преходът от състезателното поле към треньорската скамейка?

- През последните години, все по-често мислех в тази посока. Трябва да направя тази стъпка, за да разбера дали ще мога да предам натрупания опит. Времето ще покаже. Искрено се надявам нашата съвместна работа да бъде ползотворна и да помогнем за развитието на младите състезатели.

На 42 години продължаваш да бъдеш един от най-стабилните центрове в българското първенство. Как успяваш да поддържаш това ниво?

-  С огромно желание, отлична физическа подготовка и, разбира се, да доказвам на себе си, че още мога.

В Левски ще се събереш с друг славен ветеран от Суперлигата - Марк Макгивърн. Как ти се струваше съперничеството с него?

- Той, безспорно, е добър състезател, но аз винаги съм искал да победя всички. Радвам се, че ще играем заедно.

Какви са амбициите ти за последния състезателен сезон?

- Да помогна на Левски да се върне в борбата за призовите места.

В Левски ще работиш и с доста млади и талантливи играчи. Какво би искал да им предадеш?

- Да вярват в себе си и да разберат, че отношението към това, което правят, е изключително важно.

Спомняш ли си първия мач с екипа на Левски?

- Първият мач не, но си спомням първата шампионска титла с "Левски". Беше страхотно изживяване.

Любо Ганев: Имаме достатъчно кандидатури за селекционер, треньорският съвет ще реши

Любо Ганев: Имаме достатъчно кандидатури за селекционер, треньорският съвет ще реши

"При всяко положение ще съберем отбора в началото на юли"