Европейската конфедерация по волейбол (CEV) обяви засега окончателните дати за квалификациите за Евроволей 2021. България е в предварителна група "В", като ще мери сили с домакините Израел и Австрия.

Надпреварата ще е в рамките на два турнира в Израел от 12 до 17 януари 2021 година, като двубоите се изместват с няколко дни.

В група "C" националите на Дания се отказват от участие заради ограниченията заради COVID-19 и, съответно, от домакинство на един от двата турнира. Останалите национални федерации - на Северна Македония, Босна и Херцеговина и Турция се договориха двата турнира да се проведат в Скопие от 11-16 януари 2021 година.

Управителният съвет на CEV реши да отложи провеждането на останалите турнири - от групи "A", "E", "F" и "G", до 16 май 2021 година най-късно, с цел запазването на безопасността и благосъстоянието на всички заинтересовани страни.  

До момента единствено Латвия си осигури участие на Евроволей 2021 (първото - от 1995 година насам) на квалификация в Кипър.

На европейското първенство в Полша, Чехия, Естония и Финландия ще участват 24 държави. Освен четирите домакина и класиралите се по право още осем тима от предишното издание, сега на предстоящите квалификации, участниците спорят за още 12 визи. За Евроволей 2021 ще се класират победителите в седемте квалификационни групи, както и петте най-добри втори отбори.