Рано тази сутрин Мария Гроздева се завърна в България след 7-ото си, последно участие на Олимпийски игри в Токио.

"Не беше трудно да взема това решение да се откажа от спорт, защото аз се подготвях за този край от половин година насам. Дори, съжалявам , че подготовката ми беше добра, не бе за такова представяне. Не всеки човек може да покаже винаги възможностите си. Малко ми у мъчно, че едва ли с това "семейство" па целия свят едва ли повече ще ги видя. Не беше никак лесно лесно! Напрежението беше голямо. Всеки ден, всеки месец. И става все по тежко с годините. Затова чаках този момент с радост. Да не мисля за оръжие, за тренировки, за състезание...", заяви легендарната Мария Гроздева при пристигането си в София.

БОК с благодарности и букет за Мария Гроздева

БОК с благодарности и букет за Мария Гроздева

"Тя остава в историята като една от най-великите", заяви Белчо Горанов

"Какво си спомням от спечелването на първия ми бронзов медал от Олимпийските игри в Барселона 1992? Бях на 20 години. Бяхме огромна група спортисти и много медали печелихме. Имаше радост, но за бронзов медал, не ни обръщаха много внимание... Може би и по-добре. Спомням си, че бяха много хубави години с много успехи", добави Гроздева.

"Най-ценните ми отличия в кариерата ми са олимпийските титли в Сидни 2000 и Атина 2004. Спомените са ми много ярки от всички олимпиади, но най-високите ми постижения бяха в Сидни и Атина", категорична е Мария.

"Със сигурност, утре като се събудя и животът ми тръгва по друг начин. Категорична съм, няма връщане. Чувствам се емоционално изхабена! Няма смисъл. При мен така стоят нещата, че толкова много години съм участвала, за да съм на върха. Сега да продължа само, за да участвам, няма да ми донесе нищо", продължи двукратната олимпийска шампионка.

"Японците се представиха отлично с организацията на тази Олимпиада. Страхотна организация. Чудна нация! Усмихнати, отлични. Да маските ги носихме навсякъде, навън и вътре. Очарована съм, страхотна Олимпиада с мерки и всичко", завърши Мария Гроздева.