Федералното бюро за разследване на САЩ е на крачка от разкриване на схема по манипулиране на тенис срещи, съобщават ZDF и Welt.

Прогрес за българските тенисисти в ранглистата на ATP

Прогрес за българските тенисисти в ранглистата на ATP

Григор Димитров ще започне годината като №20

Германските медии имат информация за нелегална мрежа, която е свързана с арменската мафия. Замесени са 135 професионални тенисисти, включително играч от Топ 30 на ранглистата на ATP. Знае се, че представителят на най-добрите 30 е играч с три титли от големи турнири в кариерата си.

"Свързана е арменската мрежа за манипулиране на срещи, която е разпространена в седем европейски държави. Замесени хора са много интелигентни хора и са извършили измами в изключително големи мащаби", потвърди министърът на правосъдието на Белгия Ерик Бишоп пред телевизия ZDF.

Според него всеки мач е носил десетки хилядо евро печалба. Бишоп също така потвърждава, че уреждащите са осъществявали близък контакт с тенисистите на корта.

От настоящите играчи в Топ 30 с по три титли от ATP са №26 Николоз Басилашвили (Грузия), №24 Беноа Пер (Франция), №18 Алекс де Минор (Австралия), №14 Диего Шварцман (Аржентина) и №8 Матео Беретини (Италия).

Снимка 375594

Източник: GettyImages

В последните години ръководителите в тениса обявиха, че предприемат сериозни мерки за борбата с манипулираните резултати. През 2018 година се стигна до арести на съдии от Тайланд, както и изхвърляне от спорта на украински спортисти. В началото на 2019 година 30 играчи в Испания бяха арестувани.

Разследването засегна и българските тенисисти Карен и Юри Хачатрян, чиито права бяха спрени от Международната тенис федерация (ITF).

Според доклад на Международната асоциация за интегритет има 72 подозрителни мача през първите девет месеца на 2019 година. Това все пак е с 40% по-малко в сравнение със същия период година по-рано, когато е имало 121 такива двубои.