Рафаел Надал заяви, че ако нямаше толкова често проблеми с контузии в края на годината, можеше и да е подобрил рекорда на Пийт Сампрас, който шест пъти и приключвал годината като номер 1 в света.

Този сезон Надал ще завърши като ракета номер 1 в света за пети път в кариерата си. По пет пъти са го правили и Новак Джокович и Роджър Федерер.

Рафаел Надал: Искам да играя в Токио

Рафаел Надал: Искам да играя в Токио

"Сега се опитвам да се оправя от лека травма на ръката"

Испанецът не успя да се класира за полуфиналите на заключителния Мастърс на осемте най-добри. Финалистът в надпреварата от 2010 и 2013 не успя да достигне полуфиналите, след като в късния мач от група Андре Агаси шампионът от миналата година Александър Зверев се справи с Даниил Медведев.

"Мисля, че този трофей е олицетворение на положения труд и усилия през цялата година - чудесна във всеки един аспект. Този трофей в ръцете ми е голямо лично задоволство. Имаше няколко деморализиращи моменти през сезона по отношение на физически проблеми, но съм изключително щастлив за всичко. Голямата разлика между първата до днешната - 11 години, е огромно нещо. Не знам дали някой го е постигал или не, но е нещо труднопостижимо", сподели Матадора, който завърши годината като номер 1 за първи път през 2008.

"Не мога да се оплача, но не мога да отрека, че в един момент, период от 2-3 години, бях в позиция да завърша отново като номер 1, но винаги се контузвах и това ми попречваше да се боря за върха в мъжкия тенис", допълни носителят на 19 титли от Големия шлем.