Бившият номер 1 в световната ранглиста по тенис Анди Мъри заяви, че не подкрепя решението за забрана за участие на състезатели от Русия и Беларус на турнира от Големия шлем "Уимбълдън", но добави, че няма правилен отговор за ситуацията.

Ръководството на Откритото първенство на Великобритания обяви, че не е имало друга алтернатива за започващата на 27 юни надпревара. Според информациите, правителството на страната домакин е поставило като условие шефовете на турнира да изискат писмено потвърждение за неутралитета на тенисистите, ако искат да участват.

Джокович: Сърцето ми се къса за Борис Бекер

Джокович: Сърцето ми се къса за Борис Бекер

54-годишният германец бе осъден на затвор за 2 години и половина

Мъри, който съобщи, че ще дари всички пари, спечелени от наградни фондове през сезона, за хуманитарни акции в Украйна, смята, че насоките от правителството не са помогнали в случая.

"Не подкрепям факта, че тенисисти получават забрана. Доколкото разбрах, насоките от правителството са били, руснаци и беларуси да играят, само ако подпишат декларация, че са против войната и режима в Русия. Не съм сигурен колко удобно бих се чувствал аз самият, ако впоследствие се случи нещо на тенисистите или техните семейства. Не мисля, че има правилен отговор", коментира 34-годишният Анди Мъри пред телевизия Sky Sports.

"Говорих с някои от руските тенисисти, както и с такива от Украйна. Чувствам се зле за играчите, които не могат да участват и разбирам, че това им изглежда несправедливо. Но също така познавам хора, които работят за "Уимбълдън" и съм наясно в каква трудна позиция са те. Съчувствам на всички и не подкрепям едната или другата страна", добави британският тенисист, цитиран от БТА.