Цанко Цанков записа името си със златни букви в историята на българското плуване. След повече от 14-часов плувен маратон, той сътвори историческото и първо по рода си преплуване на Бургаския залив. Начинание, за което ТОПСПОРТ първи Ви съобщи преди два месеца.

Снимка 424285

Източник: sportsgallery.eu

В официалната статистика на българското състезателно плуване и плуването в открити води, до този момент нямаше регистриран опит за преплуване на акваторията на залива, нито реализиран успешен такъв. Самото преплуване беше извършено в съответствие с правилата на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN (Европейската плувна лига).

Разстоянието на този маратон в открити води от 44 км и 702 метра. 

Цанко Цанков: Готов съм за големия ден и не мисля за отказване

Цанко Цанков: Готов съм за големия ден и не мисля за отказване

"Някъде около 12 часа ще бъда във водата"

Стартът на предизвикателството беше даден тази сутрин точно в 6:20 часа от най-северната част на Бургаския залив- н. Емине. Краят на маратона беше отчетен точно в 20:44 часа в най-южната точка на Бургаския залив -н. Маслен нос. Общото време за преплуване на залива беше 14 часа, 24 минути и 34 секунди.

Цанко демонстрира технически много добър кроул, който му помогна да превъзмогне всяка сполетяла го трудност по време изминаването на рекордната дистанция. На заден план не трябва да остават отличната му физическа подготовка и психическа устойчивост.

Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив

Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив

Историческото събитие за родното плуване ще се случи в разгара на лятото

По този начин Цанков се превърна в българина изплувал най-дълго разстояние в открити води. Така той подобрява с почти 11 километра рекорда на Петър Стойчев, който преди 12 години преплува 34,43 километра, за да прекоси Ламанша.

За безопасността на плувеца по време на плуването се грижиха служители на Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база - Бургас. По време на плуването Цанко Цанков бе съпровождан от катера "Надежда" заедно с още един плавателен съд.

Снимка 424287

Източник: sportsgallery.eu

Цанков е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини, печелил е маратона "Света Анастасия-Моста". Той се нарежда под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 метра съчетано плуване. Пред него са само Михаил Александров и Антъни Иванов.

Цанко Цанков пред Topsport.bg: Велико е да плуваш с Фелпс и Лохте

Цанко Цанков пред Topsport.bg: Велико е да плуваш с Фелпс и Лохте

"В този спорт има много български таланти"