Световният рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване на 50-метров басейн Цанко Цанков се включи в призивите за оставка на ръководството на Българска федерация плувни спортове, главния мениджър на националния отбор по плуване Кристиян Минковски и лекаря на отбора Любомир Петров. Преди десетина дни избухна грандиозен допинг скандал, след като трима от националните състезатели - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов бяха уличени в употреба на забранения анабол станозолол.

Антъни Иванов със силно начало на шампионата на Атлантическата конференция в САЩ

Антъни Иванов със силно начало на шампионата на Атлантическата конференция в САЩ

Записа два рекорда в щафетите

До момента плувците отричат да са приемали на своя глава нещо, различно от даваното им от доктора на тима възстановяване. От треньорския щаб и лекарския екип също твърдят, че не са давали забранени стимуланти на момчетата и нямат представа как станозололът се е озовал в техните организми. Президентът на федерацията Георги Аврамчев заподозря саботаж и външна намеса.

"Следя отблизо развитието на допинг скандала, който вече от близо седмица тресе нашия спорт. Трите положителни проби на състезатели от българския национален отбор, хвърлят тежко и голямо петно върху българското плуване.

Антъни Иванов: На лагер на националния отбор повече няма да стъпя!

Антъни Иванов: На лагер на националния отбор повече няма да стъпя!

"Докато няма промяна в треньорския щаб"

Веднага след оповестяването на положителните резултати, аз очаквах бързи и решителни действия и поемане на отговорност от страна на ръководството на Българската Федерация по плувни спортове, треньорския и медицински щаб, които се изразяват в незабавно подаване на оставки и оттегляне от заеманите длъжности. Въпреки това, всички станахме свидетели на опитите на ръководството и на Главния треньор да бъде хвърлена цялата вина за случилото се на състезателите, както и избягването на каквато и да е отговорност.

Така или иначе, бяха засегнати въпросите за морала, за методите и средствата, които се използват от много години в Националния отбор, и които са ми много добре известни, тъй като съм бил част от тази система.

Подкрепям казаното от Екатерина Аврамова, с която сме тренирали заедно през този период и поздравявам Нина Рангелова, Антъни Иванов, както и Диана Петкова за смелостта да споделят техните позиции.

Именно на днешния ден трябва да си спомним, че Свободата и просперитета не идват даром - за тях трябва да се воюва!

Кристиян Минковски: Очевидно има атака срещу мен

Кристиян Минковски: Очевидно има атака срещу мен

"Не съм имал конфликт с Антъни Иванов"

Призовавам ръководството на Българската Федерация по плувни спортове, заедно с Главния треньор - г-н Кристиян Минковски и доктора на Националния отбор да поемат цялата отговорност и да се оттеглят от заеманите длъжности. Дошло е времето Българското плуване да се управлява от млади и амбициозни хора, които милеят за неговото развитие и поставят националните ни цели и интереси над личното си его!

Призовавам и мисля, че е крайно време, другите отговорни фактори, както и многобройните плувни клубове, които представляват плувната общност в страната, категорично да вземат отношение по този въпрос", написа Цанков във "Фейсбук".

Започва масовото тестване за допинг на плувците от националния отбор

Започва масовото тестване за допинг на плувците от националния отбор

Георги Аврамчев удържа на обещанието си