Скандалът в плуването продължава да тресе българския спорт. Днес се проведе среща между тримата уличени в употреба на забранени вещества плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, техните родители, ръководството на федерацията, както и треньорския и медицинския щаб.

bTV се сдоби със запис от срещата, на която президентът на централата Георги Аврамчев убеждава спортистите, че е щял да ги скрие от допинг проверката, ако е знаел, че е имало шанс да дадат положителни проби.

Лекарят на националния отбор по плуване Любомир Петров: Става въпрос за общо 33 таблетки, ние даваме по 14

Лекарят на националния отбор по плуване: Става въпрос за общо 33 таблетки, ние даваме по 14

"Това не са 33 различни препарата. 10 са различните препарата"

"Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо - ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш", казва Аврамчев на записа от срещата.

Самият Аврамчев коментира думите си: "Това, което е записано, може да е моят глас, може и да не е. Не знам къде е записан. Не съм казвал такива неща и не мога да го скрия. Както виждате, не съм го скрил, защото се е явил на допинг проба. Не аз определям кой да се явява на допинг проба", каза президентът пред bTV.

Член 6, точка 9 от Наредбата на антидопинговата дейност гласи, че нарушение на правилата е: "Съдействие, подстрекаване, подпомагане, подбуждане, прикриване и всеки друг вид умишлено съучастие или опит за съучастие от спортист и друго лице".

Председателят на федерацията по плуване: Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета

Председателят на федерацията по плуване: Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета

"Случаят е странен"

"По наредба федерацията не знае кога ще се проведе тестването и кои състезатели ще бъдат тествани. Има лишаване от права, ако дадено длъжностно лице от федерацията е участвало в такова прикриване на състезател, има наказание за съответното длъжностно лице. И то отговорността е лична. Юридическото лице, министърът на спорта да отнеме лиценза на федерацията", коментира пред медията д-р Виолета Заркова - изпълнителен директор на Антидопинговия център.

Утре се очаква федерацията по плуване да даде пресконференция в 11 часа.