Кристиян Минковски остава селекционер на националния отбор по плуване. Промени в родната федерация по плувни спортове също не се предвиждат на този етап.

Георги Аврамчев: Как така станахме най-лошите хора в тази държава?

Георги Аврамчев: Как така станахме най-лошите хора в тази държава?

Определи като "саботаж" ситуацията с уличените в употреба на допинг трима плувци

Това заяви президентът на БФ плувни спортове Георги Аврамчев след Извънредното заседание на Управителния съвет. Повод за свикването му беше допинг скандалът в спорта, който разбуни духовете преди седмица. Трима национални състезатели в лицето на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов са дали положителни допинг проби за забраненото вещество станозолол.

"Декларация на БФ Плувни спортове във връзка с трите положителни проби на състезатели от национален отбор по плуване на България:

Антъни Иванов: На лагер на националния отбор повече няма да стъпя!

Антъни Иванов: На лагер на националния отбор повече няма да стъпя!

"Докато няма промяна в треньорския щаб"

Управителният съвет на Българската федерация по плувни спортове приема, одобрява и изцяло подкрепя предприетите мерки и извършени действия от председателя на Федерацията, генералния секретар на Федерация, главния мениджър на отбора и лекаря във връзка с трите положителни проби. Управителният съвет споделя изразената позиция на представителите на Българската федерация по плувни спортове на дадената пресконференция на 26 февруари, 2021 г. и заявява, че изцяло подкрепя треньорския щаб на националния отбор и няма да позволи провалянето на подготовката и участието на нашите национални състезатели по плуване в предстоящото европейско първенство и олимпийски игри. Утвърждава и подкрепя предприетите и извършени действия на ръководството - предоставя за изследване на Антидопинговия център на всички медикаменти, витамини и хранителни добавки, които са давани на националния отбор за възстановяване, искане за вземане на допинг проби на всички състезатели от националния отбор, взели участие в лагерите през януари и февруари, прекратяването на даването на интервюта и коментари по медиите по въпроси, свързани с плуването, до излизане на резултатите от двете посочени по-горе изследвания", започна Аврамчев след заседанието на УС.

"Федерацията винаги е контролирала и ще продължава да контролира всички свои членове и състезатели за употреба на забранени субстанции. Управителният съвет на Българска федерация по плувни спортове стои зад далите положителна проба състезатели, ще продължава да стои зад тях и ще направи всичко възможно по силите си и в рамките на компетентността си, за да се стигне до истина".

Кристиян Минковски: Очевидно има атака срещу мен

Кристиян Минковски: Очевидно има атака срещу мен

"Не съм имал конфликт с Антъни Иванов"

Решението за подкрепа на треньорския щаб е взето единодушно от всички присъствали на срещата, с изключение на Мария Бинева, която изпратила писмено становище. Георги Чобанов пък се включил онлайн, тъй като в момента се намира в Белград.

Президентът на БФ плувни спортове заяви, че няма да позволи някой да отнеме труда на момчетата и да провали участието на Олимпийски игри. "След излизането на допълнителните изследвания, които ние сме поискали да се направят от Антидопинговата агенция по време, място и начин, която тя прецени, тъй като тя единствена е компетентна по тези въпроси, за резултатите ще бъдете своевременно осведомени. Никой не се е забавил. Антидопинговата комисия решава какви проби, кога и как да се направят. Тя е единствената компетентна за подобни действия. Ние не можем да й се мешаме. Имаме съответната кореспонденция. Нито мога да искам, нито някой ще ми даде".

Започва масовото тестване за допинг на плувците от националния отбор

Започва масовото тестване за допинг на плувците от националния отбор

Георги Аврамчев удържа на обещанието си

"Всички налични изследвания, които прецени Антидопинговата агенция, ще бъдат направени. Тя е органът, който може да направи тези изследвания. Подготовката продължава по план. Всички състезатели, които е трябвало да бъдат на този лагер, в момента са на "Дианабад". Няма да позволим на никого да отнеме труда на момчетата и да провали участието на Олимпийски игри. Българска федерация плувни спортове има три квоти, надявам се да станат пет или шест. Ние сме длъжни да осигурим на нашите състезатели максимални условия да довършат подготовката и да представят България и себе си на този най-голям форум".

"Дали сме списък на всички състезатели, дали сме имена и адреси. Когато решат и както решат, те правят пробите. Ние никога не сме били уведомявани кога ще бъдат изследвани, кой ще бъде изследван. Това е световна практика. Никога не съм виждал алкохол и цигари в националния отбор. Аз мисля, че резултатите, които показва българското плуване в последните години, не налагат промяна на методите - тренировъчни и всякакви. Наредил съм да се спре даването на всякакви добавки, докато не се изследват. За добавките ще търсим друг начин, защото виждам, че тези чашки нещо не ви харесват", завърши той.

Цанко Цанков също призова за оставки в българското плуване

Цанко Цанков също призова за оставки в българското плуване

"Всички станахме свидетели на опитите на ръководството и на Главния треньор да бъде хвърлена цялата вина за случилото се на състезателите, както и избягването на каквато и да е отговорност"