Британският плувец Дънкан Скот се присъедини към австралиеца Мак Хортън и не поздрави Сун Ян за спечелената световна титла на 200 метра свободен стил на Мондиала в Куанджу (Южна Корея).

Антъни Иванов ще плува още веднъж за място във финала на 200 метра бътерфлай в Куанджу

Антъни Иванов ще плува още веднъж за място във финала на 200 метра бътерфлай в Куанджу

Българинът даде равно осмо време с унгареца Тамаш Кендереши

Днес китаецът прибави второ злато след това от неделя, като преплува дистанцията за 1:44.93 минута. Втори се класира японецът Кацухиро Мацумото с 1:45.22 минута, а с равно трето време финишираха руснакът Мартин Малютин и Дънкан Скот - 1:45.63 минута

Първоначално за победител беше обявен литовецът Данас Рапсис, но по-късно той беше дисквалифициран за фалстарт. Спечелилият вчерашния полуфинал Клайд Люис (Австралия) остана едва шести. Времето му беше с 3 стотни по-добро от днешното на шампиона Сун Ян. Люис премина дистанцията във финала за 1:45.78 минута.

Снимка 435391

Източник: GettyImages

Хортън беше предупреден за поведението си в неделя, но днес Скот направи същото, нежелаeйки да поздравява и да се снима с шампиона. Сун Ян отговори, като нарече британеца "лузър".

"Аз съм от отбора на Мак", сподели Скот след награждаването. "Ако Сун не може да уважава нашия спорт, защо аз трябва да го уважавам? Аз мисля, че още много плувни хора ще застанат зад Мак.

Снимка 435387

Източник: GettyImages

Трудно е да печелиш от нечия дисквалификация и бих желал да спечеля медал без нея. Но и това ще се случи", завърши Скот.

Според противниците на китаеца, Сун Ян се е укрил от допинг контрол, когато не беше намерен на дадения от него адрес. ФИНА соломоновски само го порица за поведението.

През 70-те години на миналия век американските плувкини протестираха  срещу колежките си от ГДР, но ФИНА не им обръщаше никакво внимание.

Снимка 435389

Източник: GettyImages