Даниел Иванов - Аоияма е с травма и пропуска предстоящия турнир по сумо в Токио "Нацу башо", който ще се проведе от 9 до 23 май.

34-годишният Аоияма, който е с ранг "маегашира-3", бе сред предварително заявените състезатели в надпреварата за купата на Императора, но контузията, която организаторите на състезанието не уточняват каква е, го вади от участие.

Аоияма завърши втори на турнира в Токио

Аоияма завърши втори на турнира в Токио

Българинът с победа в последния кръг

Освен Аоияма турнира ще пропусне и единственият действащ "йокодзуна" Хакухо. 36-годишният велик шампион от Монголия, който държи рекордните в историята на спорта 44 титли, няма да участва на шести пореден турнир заради травма в коляното. Това е третото най-дълго отсъствие на "йокодзуна", откакто през 1958 година бе приета системата от 6 състезания в календарна година. Единствено Кисеносато с осем поредни пропуска и Таканохана със 7 не са участвали в повече поредни състезания, докато са били с най-високия ранг в сумото.

Поредното отсъствие на Хахуко по всяка вероятно ще доведе и до отказването на монголеца от спорта, съобщава "Киодо", макар засега той да планира да участва на юлския турнир в Нагоя. През март от сумото се отказа другият "йокодзуна" Какурю, след като монголецът пропусна пет последователни турнира.