Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов представи България на годишния форум на високо ниво "Мир и Спорт". Събитието е под патронажа на Негово височество Принца на Монако - Алберт ІІ и покровителството на Негово превъзходителство г-н Прокопиос Павлопулос - президент на Република Гърция. Форумът се проведе на остров Родос, Гърция.

Участници в панелните сесии и кръгла маса бяха България, Кипър, Египет, Гърция, Йордания, Унгария, Румъния, Косово, Португалия, Великобритания, Черна гора.

"Българското Министерство на младежта и спорта признава ценностите на олимпийското движение като основен фундамент за създаването на конструктивна спортна политика. Ние твърдо вярваме, че съществуват три основни фактора в държавното устройство, които могат да генерират и поддържат мира, ако се прилагат правилно и последователно. Тези фактори са законодателство, образование и медии", заяви зам.-министър Андонов.

Той подчерта, че България следва национални политики, насочени към честна игра, анти-допинг, добро управление и други теми, свързани с почтеността в спорта. Едно от постиженията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз тази година е, че подготви заключения на Съвета на ЕС, относно насърчаването на европейските ценности чрез спорт.

"В този документ, който в последствие бе приет от Съвета на министрите, България подчерта приноса на спорта за икономическо и социално сближаване и мир, както и потенциалът му да се бори успешно срещу расизма, ксенофобията и всички форми на насилие, които нарушават мира", добави зам.-министърът.

Стоян Андонов даде за пример успешно организираните в България три световни първенства по три различни олимпийски спорта едновременно.

"Чрез организирането на международни спортни събития искаме да покажем на света, че България винаги е била на границата между два континента, чиито култури винаги са намирали разбирателство, отстоявайки мира", допълни той.

Регионалният форум приключи с връчването годишните награди за "Мир и Спорт" в различни категории.

Красен Кралев: Фантастични Биляна и Тайбе!

Красен Кралев: Фантастични Биляна и Тайбе!

"Браво железни български момичета!"