Министърът на младежта и спорта Весела Лечева посети олимпийската база на САЩ в Колорадо Спрингс, Денвър и проведе серия от срещи, съобщиха от министерството. Лечева е в САЩ по покана на ръководството на олимпийския комитет.

Комплексът в Колорадо Спрингс е основна база за олимпийските отбори и там ще се води и подготовката за Париж 2024 и Лос Анджелис 2028. Той разполага със зали по стрелба, борба, бокс, гимнастика, плувен басейн, атлетическа писта, общежитие за спортистите, място за хранене, медицински център. През тренировъчните центрове минават 15 000 спортисти годишно.

Весела Лечева се срещна с Димитър Бербатов

Весела Лечева се срещна с Димитър Бербатов

Димитър Бербатов запозна Весела Лечева с идеите и стратегията на своя екип за развитието на българския футбол.

Домакини на българския министър в базата бяха Дийн Накамура, първи вицепрезидент и началник на тренировъчните центрове и Майк Бигли, асоцииран директор на олимпийската база.

Лечева посети комплекса по стрелба, в който е била и като състезател. В него тя видя модерните електронни мишени, на които тренират американските олимпийци. Тя разговаря и с треньора на националния тим на САЩ по бокс Били Уолш. Ирландецът, който бе в основата на успеха на своята родина със спечелени 7 медала на Олимпийските игри през 2008 и 2012 г., беше привлечен за главен треньор на националния отбор на САЩ.

"Бях тук като състезател, но съм впечатлена от инвестициите, които са направени най-вече от технологична гледна точка. Това, което може да взаимстваме от американците е най-вече по отношение на организацията на процеса", коментира Лечева.

Българският министър предложи на Олимпийския комитет на САЩ обмен на кадри, както и възможност спортисти от двете страни да тренират съвместно в спортните бази.

В първия ден от посещението в САЩ Лечева разговоря с Финбар Керван, старши вицепрезидент и ръководител на олимпийския спорт в сградата на комитета, чиято централа също е в Колорадо Спрингс. Тя се срещна и с Дейвид Питърсън, старши съветник по добро управление в спорта, с Никол Дийл, старши вицепрезидент в отдел "Сигурност и обслужване на спортисти" и с Драгомир Чорослан, Директор "Международни стратегии и развитие".

Визитата на министъра на младежта и спорта ще продължи в Сан Диего, където е разположена още една голяма американска олимпийска база, в която акцентът е върху леката атлетика, и която разполага с най-модерни съоръжения, обучителни центрове, медицинско звено.