С невиждан скандал ще се запомни церемонията "Спортист на годината" на Варна, която се проведе в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна снощи.

За първи път в историята на допитването спортист отказа да получи наградата си, съобщава Спортал. Това направи бащата на щангистите Христо Христов и Стефчо Христов - Димитър Димитров, който присъстваше в залата, но демонстративно отказа да излезе на сцената, за да получи призовете на синовете си. Стефчо и Христо нямаха възможност да дойдат, тъй като първият е на европейско в Израел, а брат му се подготвя в София за турнир в Катар, който е важен за спечелване на квота за Олимпиадата в Токио през 2020 година.

Както е известно, Христо стана европейски шампион за юноши, а Стефан - световен, за кадети. Незнайно защо обаче нито един от двамата не стана Спортист №1, а вместо тях наградата взе Атанас Скатов.

Как се гласували обаче спортните журналисти на Варна, това никой няма да разбере, той като вотовете им за поредна година не бяха оповестени.

Прецедент и парадокс е, че за първи път в България за спортист №1 е обявен човек, чийто спорт няма състезателен характер, а шампиони на света и Стария континент от олимпийски спорт са пренебрегнати.

Потърсен за коментара, бащата на щангистите на Стефчо и Христо Христови - Димитър Димитров, заяви: "Аз не излязох на сцената, защото това не е нашата награда. Искам също да кажа на шефа на дирекция "Спорт" на Община Варна г-н Кристиан Димитров, да не доближава моите сиинове и да не ги повече кани ни на церемонии, на които да бъдат унижавани."

Разбра се още, че министърът на спорта Красен Кралев е отказал да присъства на тържеството, въпреки че преди това е потвърдил присъствието си, след като е разбрал по какъв срамен и недопустим начин е определен победителят.

В зала "Конгресна" пък председателите, треньорите и състезателите на клубовете обявиха, че ще поискат официално от кмета на Варна Иван Портних да освободи от поста Кристиан Димитров заради грозното опорочаване на анкетата, пише "Новспорт".

Назрява голям спортен скандал във Варна

Назрява голям спортен скандал във Варна

Алипнистът Атанас Скатов е спечелил анкетата за "Спортист на Варна"