Лекоатлетката Тезджан Наимова е приемала специфични и редки лекарства срещу рядко срещано заболяване. Това обяснява наличието на забранени препарати в пробата за допинг, взета след европейското първенство по лека атлетика в зала в Гьотеборг през март.

Там пловдивчанката спечели титлата на 60 метра, но поради наличието на следи от анаболен стероид в урината в момента е със спрени състезателни права. Именно заболяването е станало причина лекоатлетката да приема лекарства със забранени субстанции. И всичко това е подкрепено със съответните документи. На тази теза ще се опира защитата на спортистката в предстоящото изслушване от управителния съвет (УС) на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА).

Тезджан поиска да изрази позицията си по случая официално в петък. В срок от 3 месеца ръководството на родната атлетика трябва да се събере, за да чуе аргументите на Наимова. Ако вината на Тезджан все пак бъде доказана, я заплашва доживотно наказание. Причината е, че тя вече изтърпя 2-годишна санкция за "манипулиране на проба" (подмяна) от 2009-а до 2011-а. Процедурата предвижда УС на БФЛА да се произнесе относно невинността или виновността на състезателката и на базата на това да я накаже или да не наложи санкция.

Ако Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) не е съгласна с решението на родната централа, може да прати случая в Спортния арбитражен съд в Лозана. А там обикновено вземат страната на световната централа.