Деветото световно първенство по ръгби навлиза в решителната си фаза. Осем отбора останаха в надпреварата след груповата фаза.

Последният уикенд беше помрачен от тайфуна "Хагибис", който анулира три мача, с което предопредели класиранията в две от групите. Така италианците бяха лишени от възможността  да се опитат да се противопоставят на световния шампион Нова Зеландия в опит да прескочат груповата фаза. Това внесе спокойствие в редиците на южноафриканските ръгбисти, които можеха да изхвърчат от надпреварата при неочаквана развръзка.

Южна Африка разгроми Италия на Световното по ръгби

Южна Африка разгроми Италия на Световното по ръгби

Двукратните шампиони на планетата спечелиха с 49-3 и са почти сигурни четвъртфиналисти

Любителите на ръгби спорта от японския град Йокахама останаха разочаровани от проваленото европейско дерби между Англия и Франция. Двата тима винаги предлагат голямо шоу и битка в мачовете по между си. За техен късмет и Англия, и Франция се класираха преди това за четвъртфиналите.

Третият анулиран мач беше между аутсайдерите Намибия и Канада, които бяха лишени да се сборят за престижна победа на световни финали.

Домакините от Япония спечелиха надпреварата в група "А" и станаха първият отбор, от второто ниво на ръгби силите, класирал се за четвъртфинал. Тяхната среща с Шотландия в Йокахама също беше под въпрос. Мачът все пак се игра, което беше от полза за шотландците, които при победа можеха да се присъединят към Ирландия в следващата фаза.

Снимка 447840

Източник: GettyImages

"Самураите" наложиха волята си през първото полувреме и началото на втората част. Те поведоха с 28-7 след 44 минути с есета на Матсушима, Инакаги и две на Фукуока. Тамура беше безжалостен при добавките. По сегашния правилник четири есета дават допълнителна точка. Шотландците бяха повели в началото с есе на Ръсел. Те добавиха още две в 50-ата и 55-ата минути, намалявайки резултата на 21-28. В последните малко повече от 20 минути геройската защита на домакините издържа.

Така в събота ще бъде определена първата четвъртфинална двойка. В Оита Англия ще срещне Австралия. Този мач се получи заради победата на Уелс над Австралия в груповата фаза. Победителят от него ще има за съперник седмица по-късно в Йокахама световния шампион Нова Зеландия или бойкия тим на Ирландия. Двубоят е втори в съботния ден и ще се проведе в Чофу.

За неделя са предвидени мачовете Уелс - Франция в Оита и Южна Африка - Япония в Чофу. Уелсците са фаворити срещу Франция, но "петлите" имат опит да се измъкват в подобни сблъсъци и нищо чудно отново да стигнат до финала в Йокохама, който ще се играе на 2 ноември.

Приказката за Япония може да свърши в неделя. Но преди четири години точно срещу Южна Африка "самураите" постигнаха първата си голяма победа. До тогава те може дори да мечтаят за финал, защото основните фаворити, освен африканците, са в другия поток.

Снимка 447841

Източник: GettyImages