България продължава невероятната си серия от отличия във всеки от дните, в които има участник на европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Москва. Този път среброто блесна на гърдите на 21-годишният Дейвид Фишеров, който направи своя дебют с националния екип и дебют на континентален шампионат.

Нов, шести медал: сребро за България на европейското по щанги

Нов, шести медал: сребро за България на европейското по щанги

Дебютантът Карлос Насар вицешампион в кат. 81 кг, Бейтула е шести

В изхвърлянето Дейвид направи три много добри опита - на 160, 165 и 168 кг, докато Маринов започна без проблем със 167, след това не сполучи на 172 и 173 кг. Това им отреди съответно 6-о и 7-о място преди паузата. В изтласкването Дейвид започна от 205, след това премина с лекота и през 2010 и поиска 2013 за среброто в общото класиране. Не успя и това го нареди четвърти в двубоя с 378 кг, но пък вече си бе осигурил среброто в изтласкването с 210 кг. Междувременно Васил Маринов вдигна 200 кг, след това получи шок на 208, но в последния си опит се събра на същата тежест и така с двубой 375 кг завърши шести в крайната подредба. Маринов и Дейвид Фишеров са състезатели на Клуб "100 войводи" - Сливен с треньор Станимир Колев. Шампион с двубой 390 кг е арменецът Самвел Гаспарян, среброто с 10 кг по-малко заслужи неговият сънародник Арсен Мартиросян, а бронзът бе за азера Дадашбайли с 379 кг.

Ден преди края на европървенството България остава лидер в класирането по нации с три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, вторите места на Ивана Петрова и Карло Насар и бронзът на Валентин Генчев. Нашите са начело и в общото подреждане по всички отличия в движенията вече с 8 златни, 6 сребърни и 3 бронзов медала.

Валентин Генчев завоюва нов медал за България на Европейското първенство по вдигане на тежести

Валентин Генчев завоюва нов медал за България на Европейското първенство по вдигане на тежести

Спечели бронз

Българското участие на шампионата в Москва завършва по-късно днес, когато от 17 ч. наше време на подиума в кат. до 109 кг ще излезе европейският младежки шампион Христо Христов.

Последната група български щангисти се завръщат в София утре, неделя, с полет през Истанбул, който се очаква на Терминал 2 в 20.35 ч. Сред тях ще бъде медалистът Дейвид Фишеров, както и старши треньорът Иван Иванов и президентът на БФВТ Неделчо Колев.