В края на месец февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, имахме за задача да обясним на теория какво би трябвало да включва подготовката ви за първата ви тренировка, а като за капак можехте да видите и първата демонстрация на Юлий Русев - кръгова тренировка за горна част на тялото (за начинаещи).

Всичко това можете да видите събрано на едно място, в страницата ни в социалната мрежа ТУК!

Днес ще обърнем внимание на няколко отделни аспекта, с които тези, които тренират се сблъскват ежедневно. Кои са битовите, неизбежни пречки, които биха навредили на трениращите да създадат и поддържат конкретен ред и последователност на тренировките си - в епизод 7 от „Съветите на Юлий"! :

Как бихме могли да постигнем едно оптимално възстановяване и възможно ли е това, ако след като приключим с тренировката, отиваме директно в офиса? Как да намалим негативните ефекти след тренировка и да контролираме, поддържаме постигнатото, без да го загубим буквално за часове?
- Възможно е да се постигне оптимално възстановяване, но само тогава, когато всичко е подредено в конкретен график - храненето, тренировките, приемът на добавки. При правилната последователност в тези аспекти не би трябвало да имаме проблеми, каквато и работа да извършваме. Има и нещо друго - не може за два-три дни да се храниш правилно, всичко да е както би трябвало, а след това да развалиш този баланс с два непоследователни дни, в които разбиваш режима си. Така е съвсем естествено да не ти се получи възстановяването.
Ако храненето е правилно, дори докато работи човек, тялото се възстановява. Вечерта със съня също, когато сме в покой. Лично за мен работата не може да е извинение за незадоволителни резултати. Без значение дали говорим за професионален спортист или просто за фитнес ентусиаст. Формата може да падне, ако не се действа по правилата. Поправимо е, но не е желателно да се случва често. Не е нормално да пропускаш някой от елементите, за които говорихме вече, след което да търсиш определен резултат. Има хора, които да речем уж да се хранят правилно, а всяка вечер са в някой клуб, пиеш до сутринта, не спиш, а след това отиваш в залата и се чудиш какво се случва и защо не ти се получават нещата. За бърз ефект трябва да си малко като в казармата - постоянство и дисциплина.

Какво можем да кажем за пиенето на вода по време на тренировка? Вредно ли е това за нас? Кой е по-добрият вариант - да се пие вода преди, по време на или след тренировка? Вярно ли е, че по време на тренировка големите количества вода затрудняват работата на сърцето? Дори и в професионалния спорт някои треньори забраняват да се пие, докато не приключи заниманието.
- Пиенето на вода по време на тренировка не натоварва допълнително сърцето, а дори го улеснява. Тя разрежда кръвта и прави циркулацията й в организма по-лесна. По-втечнената, така да се каже, кръв по-лесно се изпомпва от сърцето, отколкото по-наситената и гъста. Самият обем на кръвта се регулира от бъбреците и надбъбречните хормони, така че и да е повече водата не е проблем. Аз горещо препоръчвам да се пие вода по време на тренировка, като според мен тя трябва да е поне един литър. Особено сега, в топлото време, когато тялото се поти повече. Рискът да се загубят течности е доста голям и трябва да се превантира евентуална дехидратация. С по-течната кръв и обмяната на веществата става по-лесна, по-бърза. Искам да подчертая, че говорим за фитнес тренировки. Има и спортове, в които може би се забранява да се пие по време на самата тренировка, а може би и просто не е възможно, но ви уверявам, че след края на всяко такова занимание всичко се компенсира и водата се набавя от състезателите.

Какъв би трябвало да е дневният прием на вода, при 4 тренировки в седмицата? Задържането на вода противоречи ли, пречи ли на ускоряването на метаболизма и оптималния работен вариант на организма?
- Дневният прием на вода за всеки би трябвало да е, по правило, 12 чаши вода. Приема се, че една чаша е по 200 мл. Говорим предимно за тези, които тренират и са до към 80-90 кг.
Задържането на вода се получава, когато не се пие вода, а не обратното. И при непрофесионалистите, и при професионалистите големите мускули съдържат голямо количество вода. Мускулната клетка е 60% вода. Задържаната вода е излишна вода. Говорим в тренировъчния смисъл на думата. Задържането на вода под кожата, извън мускулната клетка, е здравословен проблем. Тук вече говорим за съвсем различно нещо.

Как можем да избегнем проблемите с недоспиването? Представяме си, че сме женени, с няколко деца и просто няма начин да наваксаме съня. Тези трениращи може би се нуждаят се някакъв катализатор, точно преди тренировка. Какъв може да е той, ако говорим за естествени, позволени средства и за секунда си представим, че не съществуват добавките? Как да компенсираме липсата на пълноценен сън?
- Липсата на пълноценен сън е сериозен проблем, тъй като и на теория, и на практика той е един от най-важните компоненти. Хубавото в случая е, че ако храненето може да бъде пропуснато по някакво стечение на обстоятелствата, със съня не е така. Рано или късно организмът се предава и човек заспива - без значение какво е естеството на работата му и по колко часа трябва да работи в денонощието.
Негативното - при системно недоспиване тренировките със сигурност не биха могли да бъдат оптимални и пълноценни. И трябва да подчертаем, че не говорим просто за заспиване, а за втора, трета фаза от съня - тоест пълноценните фази, при които се случва важна част от възстановяването - както на физическото, така и на психологическото състояние на човек.

В следващия епизод на „Съветите на Юлий" очаквайте втората ексклузивна демонстрация на шампиона ни - тренировка за долната част от тялото!

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.