В края на месец февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес, бодибилдинг и културизъм - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат буквално да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите. Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В по-миналия ни епизод поехме по началните стъпки във фитнес залата, преди седмица коментирахме допинг скандала в щангите, днес ще обясним първо - какво на теория би трябвало да включва подготовката ви за първата ви тренировка, а в края на работния ден ще можете да видите и първата демонстрация на Юлий Русев - кръгова тренировка за горна част на тялото (за начинаещи).


ПОДГОТОВКА, ПСИХОЛОГИЧЕСКА НАСТРОЙКА И МОТИВАЦИЯ ЗА ПЪРВАТА ВИ ТРЕНИРОВКА

"Понякога хората подценяват „малките неща", подробностите, когато стане дума за подготовката за първата им тренировка. Важно е да си локализираме, да си подберем фитнес, който е на най-удобно за нас място - близо до дома или работата ни. Самата зала трябва да е добре проветрена, да има въздух, кислород, за да може тялото да функционира максимално ефективно.

И тук идва едно от най-важните неща - влизайки в залата трябва да се обърнете към фитнес инструктор или личен треньор, който да ви даде необходимите указания и насоки за това какво точно трябва да правите. Трябва да бъдете правилно насочени към конкретна първична тренировка - като за начинаещ, а не просто да се втурнете да изпълнявате това, което виждате, че правят останалите наоколо.

Изборът на подходящ спортен екип също не е маловажен. Някои хора се обличат с тесни горнища или долнища, в стремежа си да изпъкват, но това понякога ограничава движенията им, а оттам прави и самата тренировка по-незадоволителна. Това е важно за правилната циркулация на кръвта. Самите дрехи трябва да са от памучни материи, за да може да диша тялото. Обувките също трябва да са удобни. Идването в залата по дънки е несериозно и подобен подход не е правилен.

Психологическата настройка за тренировката е важна, като тя се корени основно в това, което споменах и по-миналия път - изборът и поставянето на конкретни цели. Тоест всеки трябва да е наясно защо е залата и какво се опитва да постигне. Личната мотивация за всеки се крие в различни параметри - музиката в слушалките, настройката и т.н. Въпрос на личен избор.

Това, че един начинаещ вижда около себе си, че всички тренират на по-високо ниво от него, не би трябвало да го подтиска. Напротив - за мен това е начин да се мотивираш допълнително. Все пак всичко се прави според индивидуалните възможности. По-напредналите биха могли да бъдат от полза за „новите" в залата. Нека той се възползва, а не комплексира от тях.

Много хора започват в залата с лежанката или с тренировките, упражненията за ръце. Това е обяснимо, защото резултатите от тези упражнения са най-видими в последствие. Тези мускулни групи се приемат като символ на мъжественост, изпъкват, така че това е обяснимо.

Горната част на тялото е това, върху което всички се съсредоточават в началото. Обяснимо е, но все пак нека подчертаем, че трябва да се тренира цялото тяло. Не е нормално да се залага само на горната част, защото така прогресът ни няма да е пълноценен.

Не бива да се избързва с вдигането на тежки килограми и големи тежести, защото така човек може да си навреди за цял живот. Именно тук е моментът, в който личните треньори и инструктори се намесват и контролират случващото се. Те винаги могат да кажат на трениращия първо - дали изпълнява движенията както трябва, а и второ - дали това се случва с необходимата тежест, била тя по-голяма или пък защо не е и недостатъчна.

Ако не можете да си позволите фитнеси с инструктори, можете винаги да се обърнете към интернет, основно към американските сайтове, където има куп инструкции и тренировъчни програми за начинаещи, а и за напреднали. Много е важно тренировката и движенията ни във фитнеса да са координирани и точни, за да не се стига до нежелани контузии".