Сандански получи много висока оценка и покри всички критерии по кандидатурата си да бъде "Европейски град на спорта" през 2021 г. Това стана по време на онлайн инспекция на оценителите от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE. Прецизната проверка удостоверява задължителните и не малки изискванията за получаване на престижните титли.

Кралев за евентуални нови противоепидемични мерки в спорта: Ще се съобразим с решенията на здравните власти

Кралев за евентуални нови противоепидемични мерки в спорта: Ще се съобразим с решенията на здравните власти

Вижте подробности

Сандански премина сериозният европейски тест и сега очаква решението от Брюксел, след като кметът на града Атанас Стоянов направи детайлна презентация на приоритетите в областта на спорта и програмата за следващата година. Изтъкнати бяха футболните турнири, многото други състезания и шампионати, които се организират в Сандански. Градът е известен с националната плувна база, от която към елитния спорт са тръгнали десетки наши шампиони. На територията на общината се развиват 14 вида спорт.

Всяка година през февруари тук се организират три футболни турнира. Наред със спортната си инфраструктура, многото шампионати и първенства, градът е световно известен и с уникалната си природа, минералните извори и своите спа-центрове. Стотици хиляди българи и чуждестранни туристи са припознали Сандански в свое любимо място за активен и здравословен начин на живот.

Кметът на града и присъстващите отговориха на многото въпроси, зададени онлайн от оценителите на Сандански: генералният секретар на ACES EUROPE Хуго Алонсо (Исп), вицепрезидентът Джон Суонсън (Шот) и членовете на Управителния съвет Берислав Чижмек (Хър) и Паскуал Алфиери (Ит), плюс представителите в България - Анатоли Илиев и Дамян Диков.

Междувременно, в свое онлайн включване от Италия президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели заяви: "България е една от най-активните и спортни държави в Европа. Впечатлен съм от презентацията. Очаквам Сандански да получи титлата и им желая успех. Надявам се това да стане на Галата вЕвропейския парламент, която заради здравните мерки е насрочена този път през януари," каза още италианецът.

Снимка 502669

Източник: bgolympic.org

Предстои Инспекционната комисия да предостави своите оценки на Управителния борд, който до месец ще обяви решението си за Сандански.

Министър Кралев и председателят на НС Цвета Караянчева направиха първа копка на многофункционална спортна зала в Кърджали

Министър Кралев и председателят на НС Цвета Караянчева направиха първа копка на многофункционална спортна зала в Кърджали

"Постарали сме се проектът да е оптимален. Тук ще могат да се провеждат и международни състезания, защото залата ще отговаря на всички високи стандарти", заяви Кралев

Самото връчване на титлата по традиция се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради здравната обстановка обаче сега церемонията е насрочена за януари 2021 г., а при невъзможност да се състои, титлите ще бъдат връчени по места.