Най-добрият ни състезател по стрелба при мъжете - европейският шампион на 50 м малокалибрен пистолет през 2019 г. Самуил Донков е сигурен участник на олимпийските игри в Токио 2020, независимо от класирането му на предстоящите две квалификации - европейското първенство във Вроцлав и турнира в Пилзен през май, обяви личният му треньор Александър Луканов. Причината е челното му място в ранглистата.

На континенталното първенство ще участват още Виктория Иванчева, Петя Луканова и Николай Колев, които ще гонят финали.

Луканов разкри още, че от април Донков започва целенасочена професионална подготовка за олимпийските игри в Токио и няма да се разкъсва между служебните си ангажименти и тренировките. От години той е на пълен работен ден в IKEA.

От европейското в Полша, което е и олимпийска квалификация квоти ще вземат първите двама в класирането във всяка дисциплина или съответно двамата, които следват вече осигурилите си визи за Игрите.

"Потенциал за визи имат и Петя Луканова, Виктория Иванчева и Николай Колев. Надявам се на хубави изненади", заяви още Александър Луканов.

"Планът от април е да се отдам изцяло на стрелбата", потвърди Самуил Донков и добави: "Би трябвало да има отражение на резултатите". Той изрази увереността си, че може да стигне до медал на олимпиадата в Токио.

Министър Кралев награди Самуил Донков за европейската титла по спортна стрелба

Министър Кралев награди Самуил Донков за европейската титла по спортна стрелба

Почетен плакет на ММС получи и личният му треньор Александър Луканов