"Ключът към това да реализираш една своя мечта не е в това да се фокусираш върху успеха, а върху значимите неща. След това дори и най-малките стъпки и победи по пътя ще ти се струват големи".

Тази сентенция, предложена от популярната телевизионна водеща Опра Уинфри, е сред водещите и основополагащите за дългогодишния Tap Out и спининг инструктор Ричард Величков.

Преминал през школовката на безмилостен спорт като атлетиката, участвал в състезания по културизъм, специализирал спортен мениджмънт в Националната спортна академия, преминал курс по фитнес и културизъм, а притежаващ и още много други специализации, Ричард е един от първите служители в популярна фитнес верига.

Снимка 319340

Що се касае до Tap Out уменията му, в началото на професионалния си път Величков разчита на един от пионерите в този вид специфична физическа подготовка в страната - Паскал Дойчев.

Как става факт преходът от обикновен тийнейджър с афинитет към спортовете, имащи за цел извайването на перфектна фигура, до един от най-популярните инструктори в своята сфера, препоръчван горещо от един трениращ на друг - лично от Ричард Величков, специално за ТОПСПОРТ:

Г-н Величков, Вие сте сред най-препоръчваните инструктори в своята сфера на дейност. Основно представителите на нежния пол, но също така и такива на силния, изразяват възхищението си от начина, по който успявате да предадете своя опит. Ласкаят ли ви тези твърдения?
- Да. Определено. Всеки обича да получава комплименти, а когато те касаят професионалните му умения, винаги е приятно за слушане. Работя изключително добре, на високи обороти, а и много пълноценно с всички свои клиенти. Всеки един работен ден е удоволствие за мен.

Снимка 319344

Напоследък се забелязва интересна тенденция, сред обичайната масовка от дами в спининг класовете да присъстват и мъже. Това изненадва ли Ви и на какво се дължи, според Вас?
- Да, има го този момент. Факт е, че се случва, а също така и че онова схващане, съгласно което тези класове са предимно за жени, е вече в миналото.

Дори често Ваши колеги от бранша посещават тези занимания.
- Точно така. Това също ме кара да се чувствам доволен, тъй като е оценка за моята работа.

Не спирам да се информирам за развитието на моята сфера на дейност и последните, най-нови тенденции в нея. Това е безкраен процес. Никога не можеш да твърдиш, че знаеш всичко

Що се касае до Tap Out тренировките също можете да се похвалите със сериозен интерес. Сякаш ситуацията не беше точно такава преди няколко години...
- Така е. Не беше толкова популярно всичко онова, което може да ти даде този начин на трениране. Което е жалко, защото сам по себе си той е уникален и изключително ценен.

Снимка 319337

Имал сте удоволствието да направите първите си стъпки в тази насока под ръководството на един от пионерите в Tap Out в страната - Паскал Дойчев. Това със сигурност е било от значение за Вас?
- Да. Той действително беше човекът, който вкара Tap Out в България. Преди това всичко в тази насока беше само на теория. Той го въведе в страната и на практика.

Малко хора си дават сметка колко важно може да е това занимание, дори за професионалните състезатели в различни стилове. Кондиционната подготовка, която осигурява, е безценна.
- Така е. Плюс това знаете, че включва голяма част от елементите, които биха били полезни в дадени бойни стилове, защо не? Имаме специфични удари и движения с оптимална амплитуда, подходящи за подготовката на подобен състезател. Липсва контактът, разбира се, за разлика от боевете. Но това не означава, че е по-малко полезно и ценно.

Снимка 319345

Самият Вие замислял ли сте се за кариера в бойните спортове?
- Аз съм тренирал кикбокс, но за съжаление получих сериозна контузия малко преди да взема участие в едно от първите си по-значими състезания. Реших, че може би не е било това моето най-подходящо амплоа.

А що се касае до културизма? Завършил сте курс по фитнес и културизъм. Имате ли състезания?
- Да. Дори разполагам и с призово класиране, като имам записано трето място.

На каква категория?
- До 70 кг. Но това беше на различен етап от професионалното ми развитие.

Снимка 319336

Как се постига целият този напредък - от момчето, мечтаещо да има перфектното тяло, до еталона за трениращите в една от най-големите зали на Балканите?
- Трудно. С много лишения и железен режим. И много тренировки, естествено. Човек не бива да спира, не бива да забавя темпото, ако гони абсолютни резултати. Така е и при мен. Това, че съм постигнал нещо, в никакъв случай не означава, че съм спрял да се усъвършенствам. Напротив - посещавам специализирани събития, не спирам да се информирам за развитието на моята сфера на дейност и последните, най-нови тенденции в нея. Това е безкраен процес. Никога не можеш да твърдиш, че знаеш всичко.

Снимка 319339

"Железен режим", казвате? Бихте ли разкрил пред аудиторията ни част от своите тайни за безупречна фигура и физическа форма? Възможно ли е обикновен човек, работещ по 8 часа пред компютъра, да се доближи до състоянието, в което се намирате Вие?
- Всичко е възможно. Но за целта трябва дисциплина. Категорично.

Първото, което се прави, що се отнася до ограничаването на хранителния режим?
- Спирате всичко сладко. Без изключения. Никакви. Без "резервни варианти" и компромиси. След това всичко, в което е намесено тесто. Отново трябва да бъдете максимално стриктни. Ако едно от тези условия не е изпълнено, има опасност да не потеглите с пълна сила към максимума, който можете да постигнете с тялото си. Трябва да се храните често, но само с това, което ви е необходимо. Организмът трябва да свикне с честата "работа", за да може да навлезе метаболизмът в определени граници. Да се засили. Да функционира оптимално.

Снимка 319342

След това?
- Тренировки, тренировки, тренировки. И разбира се продължаване на хранителния режим.

Имате ли самият Вие пример за подражание в сферата на фитнеса, на бодибилдинга?
- Лазар Ангелов. Безспорно. Той е пример за всички в тази сфера, не само за мен. Наистина еталон за подражание, от когото може да се научи изключително много. Той е като една перфектно функционираща машина. Няма грешки при него. Няма компромиси. Знам от близък до него човек, че той също не яде сладко. Под никаква форма. Още първият път, когато го видях на събитие, бях наясно, че наистина това е човекът, който трябва да е за подражание на останалите.

Снимка 319338

Замислял ли сте се за кариера в културизма?
- Това вече е нещо много различно. Участията ми са едно, но кариера в тази насока е много трудно да се гради. Най-малкото е изключително скъпо. Необходими са спонсори, а в България все още не е прието спонсорството, като цяло. Винаги си имат хората в страната "едно наум". След това им харесва, когато се постигнат резултати, но рядко някой се нагърбва сериозно да те подпомага.

А как виждате бъдещето си след кариерата си на инструктор и треньор? Има ли специална причина да изучавате спортен мениджмънт?
- Смятам да се реализирам на по-различно ниво, но отново в структурата на нашата фитнес верига. Не желая да споделям точно какво имам предвид, на този етап. Ясно е, че треньорската професия е до време. Имам планове и се надявам да ги реализирам.