Питали ли сте се дали приемате различните от вас? Колко всъщност са по-различни те? От какво имат нужда?

Често се случва да подминаваме с лекота, да махаме с ръка и да си мислим, че какво ме интересува, нали аз не съм различен, нали не съм като тях.

Изглежда, че най-различен си, когато те застигне някоя тежка диагноза, когато изведнъж загубиш смисъл и се молиш за малко надежда и приятелско рамо. Точно тогава се появяват те - треньорите Кирил и Лилия Райков, които са избрали да бъдат от страната на РазличниТЕ, без страх и колебание. Защото мисията им е да дават.

В света, в който живеем все по-трудно ни е да накараме хората да спрат да бъдат лоши и единственото, което ни остава е да им покажем как да бъдат добри - с личния си пример. Точно това успяват да направят Лилия и Кирил, които са избрали да помагат на деца с аутизъм чрез инициативата "Треньори с мисия". Идеята се ражда, когато двамата гостуват на група за деца със специални потребности от Прогресивното училище.

За наша радост имаше бърз отклик и за кратко време успяхме да организираме екип от колеги с големи сърца, споделят двамата треньори пред ТОПСПОРТ. По думите им много бързо са събрали екип от 15 треньори, които са приели каузата като своя.

Снимка 507758

Източник: Личен архив

На въпрос защо са избрали да помагат именно на децата с аутизъм, Лилия и Кирил са категорични, че една от основните причини е, че хората не са наясно колко е важно да се приобщават тези деца, за да бъдат социални и да водят един нормален и здравословен начин на живот. Именно спортът е най-подходящият инструмент в този случай, подчертават двамата треньори.

Лилия и Кирил поясняват, че не правят разлика между "специалните" деца и "нормалните". Просто подходът е различен. Методиката на тренировка е една и съща - всичко минава през играта. Единствената разлика е, че при децата от аутистичния спектър не може да има структура на тренировката и ние се водим от тях. Но ефектът е един и същ, дори при тях е още по-забележим, споделят още те пред ТОПСПОРТ.

Снимка 507757

Източник: Личен архив

Двамата специалисти изтъкват, че имаме все по-голяма нужда от уроци по човечност и приемственост, защото живеем в забързан свят, заобиколен от технологии, работа и стрес, които ни карат да забравяме основни ценности като човечност, уважение, солидарност и смиреност.

Трябва да си помагаме и да се развиваме заедно. Да се уважаваме и да споделяме, категорични са Лилия и Кирил.

Затова споделят, че личната им мисия като треньори и личности, е да извадят най-доброто от всеки един човек, както физически, така и духовно.

Със сигурност личният им пример вдъхновява да се научим да приемаме различните не като недъг на обществото, а като неговото очарование. Защото и те са живи същества, и те дишат, но по-важното е, че и те мечтаят. А за мечтите няма различни!

Ето и кои са Лилия и Кирил Райков:

Лилия Райков - Основател и главен треньор в 2sport4life

Започва да се занимава с плуване още преди да е проходила. Завършва Националната спортна академия. Професионалната ѝ спортна кариера преминава като национална състезателка по художествена гимнастика. По-късно специализира като треньор на бременни и жени, които се възстановяват след раждане.

Снимка 507755

Източник: Личен архив

"Моята мисия е да мотивирам колкото може повече хора да живеят по-активен и здравословен начин наживот, справяйки с натовареното ежедневие и неутрализирайки стреса".

Кирил Райков - Основател и главен треньор в 2sport4life

Любовта му към спорта го отвежда в баскетболната зала. Като професионален състезател става шампион на България и Норвегия. След като прекратява баскетболната си кариера става треньор. Завършва НСА и изкарва редица международни курсове, в които усъвършенства уменията си, за да помага на желаещите да тренират за постигане на по-добра физическа и ментална форма.

Снимка 507759

Източник: Личен архив

"Моята мисия в живота е да помогна на колкото се може повече българи по света да живеят активен и здравословен начин на живот. И да това не е просто клише. Аз не съм просто фитнес инструктор, а ментор, който дава личен пример".