Португалия стана за 15-и път Световен шампион в хокея с ролкови кънки. На финала в Барселона дузпите определиха победителя.

Португалия и Аржентина завършиха наравно 0:0 в редовното време и след продълженията. Шампионите спечелиха лотарията на наказателните удари с 2:1, като в герой се превърна вратарят Анжело Жирао. Титлата е първа от 16 години насам за държавата, където този спорт е №2 след футбола.

Жирао спаси дузпа на Ордоньес още през първото полувреме. В предварителната група португалците спечелиха срещу южноамериканците по идентичен начин с дузпи с 2:1. Тогава двубоят завърши 1:1.

В четвъртфиналите новите шампион и надвиха Италия след наказателни удари с 2:0. Редовното време завърши 4:4, а продължението 5:5.

Полуфиналът срещу Испания противопостави най-титулуваните отбори в този спорт. Домакините на надпреварата имаха 6 титли в последните 7 издания, но бяха прекършени с 4:2 след продължение.

Аржентинците се промъкнаха лесно до решителния мач. В първия елиминационен двубой те разгромиха Ангола с 6:0. След това се справиха с Франция, която загуби плейофа за бронзовите медали от досегашния шампион Испания.

Второто ниво - Интерконтиненталната купа беше спечелено от Мозамбик, победил след късна драма Андора с 4:3.

Снимка 434103

Източник: record.pt