Разследването срещу Световната федерация по вдигане на тежести е открило прикриване на положителни допинг проби и липсващи милиони долари, заяви водещият следовател Ричард Макларън.

Макларън разкри, че 40 положителни допинг теста са били "скрити" от Световната централа, а спортисти, чиито случаи са били забавени или скрити, продължават да печелят медали на световните първенства и други големи състезания. Случаите ще бъдат отнесени до Световната антидопингова агенция.

"Открихме систематични нарушения и корупция в управлението на най-високото ниво на Международната федерация", каза Макларън.

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви, че проучва доклада "много внимателно", добавяйки, че "съдържанието е дълбоко обезпокоително".

Макларън каза още, че бившият президент Тамаш Аян е "авторитарен лидер", който държи борда в затъмнения за финансите и оставя служителите да се страхуват от репресии, ако изкажат собствено мнение.

Аян е получил парични плащания от името на федерацията като глоби за допинг от национални федерации или спонсори, се казва в доклада, но какво се е случило с парите не е ясно.

Макларън добави, че 10.4 милиона долара не са били отчетени въз основа на анализа на екипа за парите, влизащи и излизащи от централата за няколко години. Аян отрича за всякакви допуснати нарушения.

Най-голямата глоба, записана в доклада, е била 500 000 долара, платени от Азербайджан. Не е ясно как е извършено това плащане. По време на едно пътуване до Тайланд за състезание и конференция, Аян е събрал над 440 000 долара от 18 парични превода, според доклада.

"Всички са били държани във финансово затъмнения чрез използването на скрити банкови сметки (и преводи)," добави Макларън.

Той заяви, че разследването е разкрило информация, която "може да бъде интересна" за съдебните органи и, че ще сътрудничи на всички по-нататъшни техни действия.

Гласуваха за пълното отстраняване на Тамаш Аян от вдигането на тежести

Гласуваха за пълното отстраняване на Тамаш Аян от вдигането на тежести

Решението трябва да бъде одобрено от общото събрание