Нова Зеландия спечели четвърта Световна титла по нетбол на първенството, което завърши вчера в Ливърпул. Пред повече от 8 хиляди зрители "кивитата" победиха "диамантите" от Австралия с 52-51.

Двата тима доминират исторически в този дамски спорт, практикуван изключително във Великобритания и бившите ѝ колонии. В групите защитаващите титлата си австралийки бяха победили също инфарктно с 50-49. Във финала новозеландките водеха с до 5 гола разлика, но бяха притиснати в последните минути и със сетни усилия предотвратиха обрата.

Снимка 435129

Източник: GettyImages

В нетбола , който е дериват на баскетбол едно попадение се брои като един гол. Спортът е измислен за практикуване в часовете по физическо възпитание от момичетата. Основната разлика с баскетбола е, че дрибъл няма и всяка състезателка трябва да се освободи от топката в рамките на три секунди. Отборите са съставени от по 7 състезателки, които имат строго определени зони, в които играят. Напускането на зона се санкционира. Основната цел е вкарването на топката в зоната за стрелба, където най-добрите почти никога не пропускат. Не може да се стреля с отскок.

Снимка 435124

Източник: GettyImages

Домакините от Англия се надяваха на първа титла в този спорт, но загубиха полуфинала в събота от Нова Зеландия с 45-47. В мача за бронза те разгромиха изненадата Южна Африка с 58-42. Африканките бяха на прага да детронират Австралия, но липсата на шанс и по-здрави нерви донесе победата на "диамантите" в битката за финала с 55-53.

Англичанките са шампионки от игрите на Британската общност, което е нещо като световна титла в нетбола.

На следващите места  се класираха  5. Ямайка, 6. Малави, 7. Уганда, 8. Зимбабве.

Снимка 435128

Източник: GettyImages