Падел е спорт, с който Мохамед Салах от Ливърпул се забавлява в свободното си време. Падел също така дотолкова е впечатлил най-добрия британски тенисист Анди Мъри, че той избра да инвестира в компания, която изгражда игрища за тази дисциплина. Падел към момента е и вторият по популярност отборен спорт в Испания след футбола.

Какво още не знаем за падела и как така този актуален спорт все още е непознат у нас? Обяснението е просто. Доскоро в България нямаше достатъчно бази за тренировка. Най-новите кортове за падел обаче вече са факт. Вижте какво представлява този спорт и къде може да го практикувате.

КАКВО Е ПАДЕЛ

Това е един от най-новите спортове, който е създаден едва преди няколко десетилетия - през 60-те години на миналия век. Родината му е Мексико, но той бързо излиза извън границите на южноамериканската държава и набира все повече популярност в целия свят.

Този спорт често е определян като комбинация между тенис и скуош. Участват два отбора от по двама души. От тениса е заимствано разположението на игрището - има две полета с мрежа между тях. Аналогично на тениса е и развитието на играта: разделена е на сетове, а те - на геймове. Трябва да бъдат взети 6 гейма в сет, а ако има равенство, се играе тайбрек.

Аналогията със скуоша пък идва от стените, с които е ограден кортът и които могат да участват в играта. Директните удари към тях обаче се отчитат като аут, а рикошетите могат да се използват от играчите като част от стратегията.

По-малките размери на игрището правят играта подходяща както за професионални спортисти, така и за напълно начинаещи, защото натоварването при сèрвиза не е твърде голямо. Възможността да се стреля сред рикошет пък внася динамика и прави играта изпълнена с непредвидени обрати и забавни ситуации. Всичко това, както и участието на 4 играча, превръщат падела в отлично забавление, което може да планирате за семейния уикенд или за срещата с приятели.

Снимка 497740

Източник: DECATHLON

КЪДЕ ДА ИГРАЕМ 

Отскоро в София отвориха врати два съвсем нови падел корта на територията на магазин Decathlon Витоша. Инвестицията за тях е направена от Decathlon като част от програмата на световния бранд за развитие и популяризация на спорта у нас.

Предстои откриването на още два корта, които ще се намират на паркинга на магазин Подуяне, и които в момента са в строеж. Всички кортове, изградени от Decathlon, ще бъдат достъпни за клиентите на спортната верига, а цената за наемане на корт за час е едва 16 лева.

За удобството на спортуващите е създадена и специална платформа за резервиране на кортове. На Play by Decathlon можете по всяко време да видите графика на падел игрищата, да запазите час за своя отбор и директно да платите онлайн.

Снимка 497742

Източник: DECATHLON

КАКВА ЕКИПИРОВКА Е НУЖНА ЗА ПАДЕЛ 

  • Маратонките за падел се отличават с лека подметка, която предотвратява хлъзгането по настилката и която осигурява достатъчно устойчива основа за приземяване при скок. В каталога на Decathlon ще откриете разнообразни модели обувки за падел: мъжки, женски и детски серии;
  • Екип за падел може да бъде всяко удобно спортно облекло: шорти, тениска, пола, рокля. Бихте могли да добавите още шапка, накитници или други аксесоари за ваш комфорт;
  • Топките, които се използват в падела много напомнят на тези в тениса и нерядко биват бъркани. Препоръчително е обаче да се използват топките за конкретния спорт, защото подобряват прецизността и силата на ударите;
  • Ракетата е най-съществената разлика между оборудването за падел и тенис. Падел ракетата е по-малка, с кръгла форма и с каишка за закачане на китката на атлета. Вместо кордаж тя удря топката с равна плоска еластична повърхност. В Decathlon ще откриете пълна гама от екипировка за падел с марката KUIKMA, създадена от компанията конкретно за падел.

Готови ли сте да изпробвате един от най-актуалните спортове? Инвестицията, която се изисква за тренировка по падел далеч не е голяма, а емоцията и забавлението си заслужават. Опитайте!

Снимка 497743

Източник: DECATHLON