Над 600 деца, младежи, цели семейства, представители на спортни клубове и ветерани участваха в голям спортен празник в Борисовата градина в София по повод Европейската седмица на спорта #BeActive.

Министерството на младежта и спорта, в партньорство с общини, спортни клубове, младежки организации и доброволци, организира от 14 до 20 септември над 160 спортни събития в София и страната по повод Европейската седмица на спорта. В Пловдив, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Плевен, Бургас, Ямбол, Добрич, Варна, Русе, Габрово, Благоевград, София и други градове се проведоха множество спортни прояви и състезания, открити бяха спортни площадки, привлечени бяха за участие в кампанията хиляди българи, независимо от възраст, опит и спортно ниво.

„Първоначално плануваните прояви по повод Европейската седмица на спорта #BeActive у нас бяха около 70, но благодарение на активността на общините, федерациите и спортните клубове, към момента отчитаме, че те са над 160 в цялата страна. Само в София събитията бяха над 90, заяви при закриването на кампанията в Русе министърът на младежта и спорта Красен Кралев. - В България ще отчетем една от най-големите активности и най-добрите резултати от целия ЕС. Целта, поставена в проекта, е кампанията да достигне до 350 000 души. Смятаме обаче, че за Европейската седмица на спорта научиха много повече. Надяваме се, че сме успели да убедим поне част от тях в ползата от физическата активност и здравословния начин на живот."

В София всички, които обичат спорта, имаха възможност да участват в състезания по баскетбол, волейбол, мини футбол, шахмат, бадминтон, лека атлетика и стрелба с лък. Личен пример дадоха и лицата на кампанията Ивет Лалова и Станилия Стаменова.
„В десетки български градове се включиха хиляди млади хора и ентусиасти от различни възрасти, които бяха предизвикани от Европейската седмица на спорта. Целта е всички ние да спортуваме по-често независимо от възрастта си. Идеята е седмицата на спорта да се превърне в месец на спорта, в година на спорта, в ежедневие на спорта. Всеки един от нас да заделя по малко от личното си време, за да спортува. По-малко от нас да стоят пред компютрите и да се забавляват по масите, а да отделяме повече време за себе си и за спорт, защото това е инвестиция в нас самите," каза заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов при откриването на празника.

Той благодари специално на хилядите доброволци, които тази седмица показват, че България може да бъде Европейска страна на спорта.

„Радвам се, че „Бъди активен" стигна и в моя роден град. Пожелавам ви да спортувате много, да бъдете много усмихнати и щастливи и да се забавлявате," каза седмата в света на 200 м Ивет Лалова.

На лятната сцена в Борисовата градина своите умения демонстрираха възпитаници на спортно училище „Ген. Владимир Стойчев", както и спортните клубове за здраве и активно дълголетие към Българската асоциация „Спорт за всички". Събитието се организира в партньорство със Столична община и е в подкрепа на програмата "София - европейска столица на спорта 2018 г."

„Щастлива съм, че мога по някакъв начин да съм пример за вас, защото това, което правим ние като професионални спортисти, го правим за абсолютно всички българи, за вас - децата. Искаме да покажем как спортът влияе върху личността на всеки човек", заяви световната шампионка на 200 м едноместно кану Станилия Стаменова.

Страхотно шоу в демонстративен футболен мач на комплекс „Спортна София" направиха отбор, воден от заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов и съветника на министър Красен Кралев - Гошо Гинчев, и тим на журналистите. Отборът на Звездите спечели с 4:1, като с хеттрик се отличи спортният директор на Левски Георги Иванов, а едно попадение добави Дончо Донев. В срещата се включиха още Емил Костадинов, Адалберт Зафиров и Здравко Здравков и така бившите футболни национали станаха посланици на Европейската седмица на спорта за България.

Събитията от Европейската седмица на спорта в България се реализираха по проекта "Предизвикай себе си: Бъди активен!", който бе осъществен от Министерството на младежта и спорта и подкрепен от Програма "Еразъм+" на Европейската комисия.