Българинът Михаил Александров постави нов национален рекорд в сериите на 400 метра съчетано плуване, но не успя да се класира на финала на дисциплината на първенството на планетата в Мелбърн.

Той остана 18-и в крайното класиране от 47 завършили, след като преодоля дистанцията за 4:23.24 минути. Това е с 68 стотни от секундата по-бързо от досегашното българско върхово постижение на 400 метра съчетано плуване при мъжете от 6 август миналата година в Будапеща, което също принадлежеше на Александров.

Майкъл ФелпсАмериканецът Майкъл Фелпс пък подобри собствения си световен рекорд на 400 метра съчетано плуване и заслужи безпрецединтния седми златен медал на шампионата на планетата в Мелбърн.

21-годишният Фелпс преодоля дистанцията за 4:06.22 минута, разбивайки с 2.04 секунди досегашното върхово постижение, което той постави на Олимпийските игри в Атина през 2004 година. Райън Лочт от САЩ остана втори с време 4:09.74 минути, а трети за 4:09.88 минути финишира италианецът Лука Мартин.

Фелпс спечели още титлите на 200 метра съчетано плуване, 200 метра свободен стил, 100 и 200 метра бътърфлай, както и две в щафетите.

Така той стана първият човек в историята със седем златни медала от един световен шампионат, подобрявайки постижението на Иън Торп от Фукуока 2001, където легендарният австралиец грабна шест титли.

Фелпс се надяваше да стане първият плувец с осем златни отличия от едно голямо първенство и по този начин да изпревари сънародника си Марк Шпиц, който взе седем титли на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година. Както е известно, той имаше тази възможност, но сутринта щафетата на САЩ на 4 по 100 метра съчетано плуване беше дисквалифицирана заради грешка на Иън Крокър при предаването между втория и третия пост.