"Политиката ни е да намалим броя на подпомаганите финансово домакинства, но за сметка на това те да са от висок ранг и да носят позитиви за спорта и страната. Като цяло финансово се подпомагат домакинства на международни състезания в спортове, в които имаме успехи, медали и млади перспективни състезатели и такива, които носят огромен международен отзвук и реклама на България". Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на изслушване в Народното събрание относно политиката на ММС за финансово подпомагане на домакинства на международни спортни състезания в България.

Реформата стартира през октомври 2014 г., когато е създадена специална програма, регламентираща състезанията, които могат да кандидатстват за подпомагане. Това са надпревари от най-висок ранг - световни и европейски първенства за олимпийски и неолимпийски спортове, световни и европейски купи и световни лиги за олимпийски спортове и квалификации за квоти за Олимпийски игри. Въведена е много по-висока степен на отчетност на разходваните средства и са установени сериозни изисквания към проектите, които включват и рекламиране и отразяване на проявата в национален и международен план.

Кралев обяви, че в България вече има традиционни домакинства, които създават трайна аудитория и утвърждават страната ни в международния спортен календар. Той напомни за огромния рекламен ефект, който имаха шестата за последните 10 години Световна купа по ски алпийски дисциплини, провела се в Банско с телевизионна аудитория от минимум 120 млн. души и 4-ото издание на тенис турнира "Sofia Open", достигнал до 240 млн. зрители в целия свят.

По думите на министър Кралев, съществува пряка връзка между спорта и развитието на туризма.

Министър Кралев: Благодарение на домакинствата от най-висок ранг България се споменава с добро пред целия свят

Министър Кралев: Благодарение на домакинствата от най-висок ранг България се споменава с добро пред целия свят

"Федерациите в зимните спортове са положли труд през годините, който дава резултат"

Той обърна внимание на факта, че преди извършване на реформите се отчита разпиляване на финансов ресурс, без да се постига особен резултат. Общият бюджет за финансово подпомагане на домакинства, който ММС определи през последните години е около 5 млн. лв. В някои години той е по-висок, в зависимост от спецификата на състезанията в конкретната година, като допълнителните средства се отпускат с постановления на Министерски съвет за надпревари от най-висок ранг, като Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г., таксата за което в размер на 8 845 400 лв. е плащана в рамките на три години - 2016, 2017 и 2018 г. За 2019 г. бюджетът за домакинства към този момент е 5 867 520 лв., от които близо 1 млн. лв. са такси за състезания през 2020 и 2021 г., които се плащат сега.

В годините преди 2015 г. бюджетът за финансово подпомагане на домакинства е варирал между 5 и 14 млн. лв. Разлика има в броя на финансираните международни състезания. През 2019 г. до момента ММС финансира 17 прояви, а през 2018 г. са били 20. През 2008 г. са финансирани 36 състезания, а през 2010 г. - 37, но това са състезания, които не са от най-висок ранг и са за федерации, които нямат сериозен принос за развитието на българския спорт.

След въпрос на народния представител Славчо Атанасов, Красен Кралев представи и реформата, свързана с финансирането на спортните федерации и разпределянето на средствата за домакинства в зависимост от една от петте групи, в която те попадат. В момента ММС подпомага 45 от общо 107 лицензирани федерации. При встъпването в длъжност на министър Кралев финансираните федерации са били 67.

Министърът даде пример с Българската федерация по биатлон, която по критериите на ММС от догодина ще бъде в първа група на финансиране, след като Владимир Илиев спечели сребърен медал от Световно първенство.

"Това е пример как стимулираме спортовете да се развиват и да преследват успехи. За всички трябва да е ясно, че успехите в далечното минало, не гарантират финансиране", заяви Кралев.

Снимка 413610

Източник: ММС

Разчетите на ММС показват, че между 40 - 50% от бюджета за домакинства са за първа група, между 20 - 30% за втора, за трета и социалните спортове са около 10-15%, а за другите спортове около 5%. В годините назад финансирането за спортове извън първите три групи, е достигало до 45% от общия бюджет за домакинства.

По време на изслушването министърът обяви, че за последните 10 години в спортна инфраструктура са инвестирани около 400 млн. лв. Следващите приоритети в това отношение са свързани с футболните стадиони, когато се вземе окончателно решение относно кандидатурата на България, Сърбия, Румъния и Гърция за домакинство на Световно и Европейско първенства по футбол и изграждането на басейни.

Изслушването беше по искане на депутатите от ГЕРБ Стефан Апостолов и Георги Динев. Въпроси задаваха народните представили Владимир Вълев и Георги Динев (ГЕРБ), Славчо Атанасов (Обединени патриоти), Севим Али (ДПС) и Боряна Георгиева (ВОЛЯ).

По време на изслушването на министър Кралев в Народното събрание имаше посетителска група от 24 деца от 7А клас на 43 ОУ Христо Смирненски, водени от кмета на район Илинден Иван Божилов и заместника му Мария Тодорова.

Министър Кралев с поздравителен адрес до световния вицешампион по биатлон Владимир Илиев

Министър Кралев с поздравителен адрес до световния вицешампион по биатлон Владимир Илиев

"Благодаря ти за емоциите и радостта, които донесе на цяла България!"