Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор за четвърта поредна година организираха церемонията "Нощта на шампионите". Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи чек за 50 000 лв. на Спортист №1 на България - световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин.

В своето приветствие Кралев изтъкна, че поставяйки в светлината на прожектора най-достойните спортисти и техните треньори, ММС и БСТ не само засвидетелстват уважението си към тях, но и дават възможност на хиляди деца и млади хора да намерят своя пример за подражание, който да ги мотивира към активни занимания със спорт и преследване на високи спортни резултати.

"През 2018 г. България попадна във фокуса на световния спорт с едновременната организация на три Световни първенства - по гребане, волейбол и художествена гимнастика. Ние се гордеем от начина, по който проведохме тези шампионати и от оценките, които получихме от лидерите на световния спорт, включително от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Това ни амбицира да обмислим възможностите за кандидатстване за Зимни младежки олимпийски игри и дори за Световно първенство по футбол", заяви министър Кралев.

Той изтъкна, че грижата за младите български спортисти винаги е била основен приоритет на ММС, затова още от първата "Нощ на шампионите" се обръща специално внимание на тях и техните треньори. Кралев изрази своята радост от високите резултати на младите ни представители на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където от 24 участници 17 души бяха в топ 6 и спечелиха 10 медала.

Красен Кралев изрази задоволство и от представянето при мъжете и жените, което също дава поводи за оптимизъм за настоящата предолимпийска 2019 г. и за достойно представяне на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

"Благодаря на всички, които защитаваха достойно честта на България и ни донесоха много поводи за гордост. Вярвам, че ще имаме още повече радостни мигове и ще ни бъде все по-трудно да определим най-добрите сред Вас", каза още Кралев.

Тайбе Юсеин стана "Спортист на годината" за 2018

Тайбе Юсеин стана "Спортист на годината" за 2018

Отличените спортисти в „Нощта на шампионите“ получиха парични премии на стойност 215 000 лева, осигурени от Спорт тото