Шефът на Българския споретн тотализатор Любомир Петров говори пред медиите, след като стана ясно, че министърът на спорта Радостин Василев иска да направи промени в управлението на тотото.

Петров съобщи актуалното финансово състояние на БСТ.

"В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор. По първи мои анализи има изключително тежки проблеми в БСТ. В последните шест години четири са на загуба. Ще преминем към ново ръководство на БСТ", каза министър Василев миналата седмица.

Ето какво заяви днес Любомир Петров:

"Много се говори за тотализатора, искам да съобщя цифрите, както и да направим лек отчет за свършеното през последните 2 години. Аз съм професионалист с 20-годишен опит. Относно печалбите, ясно сме описали какви са реалните печалби и какви са отчисленията към спортното министерство. За 2021 г. общата печалба ще бъде 53 млн. лв. За 2020 г. цялата печалба е в размер на 38 млн. лв.

Реално ако погледнем на нещата във финансови параметри, тотото не е било за загуба. Загубата е била само счетоводна.

В момента по сметките на тотализатора има почти 50 млн. лв. Всички печалби ще бъдат изплатени с такава ликвидност, нашите играчи да не се притесняват.

Нашата основна цел е да генерираме повече и повече печалби. Тотализаторът е едно от най-проверяваните дружества в държавата.

Голяма част от екипа ми ще си тръгне най-вероятно с мен. Министърът го каза по медиите, че това е решение на политическия кабинет в коалиционното споразумение.

Нямам никаква представа кой ще ме наследи на поста.

Миналата година август месец имаше опит от Андрей Кузманов да смени Управителния съвет, без ние да бъдем уведомени. Аз разбрах от Търговския регистър. Съдът спря вписването на новия Управителен съвет и в момента текат дела. Това, което ни помолиха този път е да не пускаме жалби. Да, това ръководство. Цяло лято обикаляме по съдилищата, уморително е. След като има редовен кабинет и той не ни иска, ще си отидем, няма проблеми.

АДФИ ни проверяваха една година, не се притесняваме от проверки. Проверяват ни постоянно", каза Любомир Петров.