Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети тренировъчния лагер за юноши до 19 години в Банско, който се провежда по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, финансирана от ММС с 1 000 000 лв. Той бе придружен от заместник-изпълнителния директор на Българския футболен съюз Антон Попов и от члена на Изпълкома на БФС Емил Костадинов. Министърът изгледа тренировките на отборите на ЦСКА и Славия и разговаря с футболистите и треньорите на двата клуба. Те споделиха, че са много доволни от условията в тренировъчния лагер и от начина, по който се провежда програмата.

 Три групи от по четири отбора юноши до 19 години започнаха подготовка в понеделник. В Банско са ЦСКА (София), Славия (София), Локомотив (Пловдив) и Пирин (Благоевград). В Трявна са тимовете на Ботев (Пловдив), Септември (София), Левски (София) и Монтана (Монтана), а в Сливен са Лудогорец (Разград), Берое (Стара Загора), Черноморец (Бургас) и Черно море (Варна).     

На играчите до 19 години от 12-те водещи български школи за пръв път бяха извършени тестове на физическото им състояние. Такива ще се направят и на останалите тимове, включени в програмата – до 15 и до 17 години. Резултатите ще се обобщят в обширна база данни, която да даде представа за състоянието на най-добрите футболисти в дадената възраст. След приключване на Програмата всички резултати ще бъдат обработени, анализирани и ще бъдат разпратени на клубовете заедно с препоръки. По този начин ще се създаде единна система за оценяване и провеждане на физическата подготовка на младите състезатели, която да доведе до качествен напредък.

 Пилотната Програма за развитие на детско-юношеския футбол се реализира по проект на БФС, финансиран от ММС. Тя обхваща 12 клуба, които са представлявани от 3 възрастови групи – до 19, до 17 и до 15 години. Основен критерий за подбора им е бройката състезатели, участвали в националните отбори за последните 5 години. За всяка една възрастова група са организирани 12 дневни лагери, като отборите са разделени по четири в трите центъра и ще играят контролни срещи помежду си. По време на тренировъчния период ще присъстват националните селекционери в съответната възрастова група, които ще наблюдават тренировките и мачовете и ще проведат срещи с треньорите. Ще бъдат организирани и семинарни занятия за всички състезатели и треньори за запознаване с правилата на Играта и настъпилите преди Евро 2016 промени в тях.

 От 5 до 17 август започват лагерите на отборите до 17 години, а от 17 до 29 август са най-малките – до 15 години.