Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети четвъртата в тройния скок от световното първенство по лека атлетика в Пекин Габриела Петрова и нейния треньор Атанас Атанасов.

"Поздравления за отличния сезон, който направи и за представянето ти в Китай. Пожелавам ти съдбата да ти върне на Олимпиадата в Рио де Жанейро медала, който ти отне в Пекин", заяви Красен Кралев. Габриела е сред спортистите, които ще получат приоритетно финансиране за Игрите в Бразилия.

"За нас е много важно да знаем от какво има нужда и с какви проблеми се сблъсква всеки един състезател, който има шансове за призово класиране на Олимпиадата. Така ще можем да задоволим потребностите ви и да изработим възможно най-добрата програма за финансиране за следващата година", каза още Кралев.

Атанас Атанасов поздрави министъра за намерението му да обърне специално внимание на спортистите с доказани възможности и постигнати класирания, от които може да се очаква добра реализация в Рио. "Вашата идея има страхотен отзвук сред колегите. Такова нещо се прави за пръв път. Сигурен съм, че така покрай атлети като Габриела и Ивет Лалова, по спорта ще се запалят и много деца. А и конкурентите им в България ще имат допълнителен стимул да тренират още по-усърдно", каза Атанасов.

Специалистът обърна внимание на министъра, че от голяма помощ на състезателите ще бъде закупуването на модерния уред за възстановяване "Текар", какъвто използва Ивет Лалова и с който работи нейният съпруг и терапевт Симоне Колио. Красен Кралев се ангажира с такива уреди да бъдат оборудвани изграждащите се в момента възстановителни центрове на "Белмекен" и "Спортпалас" и с тях да бъдат обучени да работят терапевтите, които ще бъдат назначени в двете бази.