Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на търговското дружество "Академика 2011" Борис Тодоров и президентът и старши треньор на волейболния "Левски" Владимир Николов откриха реновираните зали и плувен басейн на спортен комплекс "Академика 4-ти км".

"Това е поредна важна стъпка в изпълнение на нашата програма за изграждане и реновиране на спортната база в страната. Днес откриваме този обект, утре се открива ремонтираната зала "Младост" в Димитровград, за която Министерски съвет отпусна 3 млн. лв., в четвъртък в Сливен ще прережем лентата на новата зала на Станка Златева, започна ремонтът на Зимния дворец. В началото на следващата година ще завърши изграждането на "Арена Шумен", строи се и "Арена Бургас". Този комплекс обаче е много важен и оттук нататък усилията ни ще бъдат концентрирани именно върху такива тренировъчни обекти, защото в тях провеждат подготовка и се изграждат бъдещите шампиони на България", заяви Кралев.

Министърът подчерта, че е особено доволен от реновирания басейн, защото София, а и цялата страна страда от липса на съоръжения за практикуване на плувни спортове.

Кралев допълни, че се планира реконструкцията на комплекса да приключи с ремонт на футболния терен и кортовата писта, която е много важна за подготовката на лекоатлетите през есенния сезон.

Кметът на София Йорданка Фандъкова честити на софиянци и на жителите на район "Слатина" реновирането на съоръжението.

"Министър Кралев показа, че за него и за неговия екип инвестицията в спортна база е истински приоритет и аз съм много благодарна, защото през последните години грижата за националните обекти в София е видима", заяви Фандъкова.

Тя допълни, че в момента Столична община изгражда голям спортен салон в сградата на 149-то училище в "Овча купел", който е 11-та училищна спортна зала, а за следващата година се планира двойно увеличение на бюджета за детско-юношески спорт, който в момента е 400 000 лв.

Президентът и старши-треньор на волейболния "Левски" (София) Владимир Николов благодари на министър Кралев и на Йорданка Фандъкова за оказаната подкрепа.

"Те правят наистина много за спорта и аз го виждам като пряк участник в процеса. Благодаря и на господин Борис Тодоров, тъй като работим изключително добре с "Академика 2011". Използваме залата още преди официалното й откриване и мога да кажа, че повече от 120 деца всеки ден тренират тук при едни прекрасни условия", каза Николов.

Комплекс "Академика 4-ти км" се използва от юношите на волейболния "Левски" и волейболното училище на Владимир Николов, мъжкия баскетболен отбор на "Левски", детски баскетболни клубове, студенти от софийските университети, боксов клуб "Академик", има и обособена специална зала за бойни спортове.

На съоръжението ще се провеждат кръгове от ученическите игри и множество турнири за деца и аматьори. Различните съоръжения на комплекса ще може да се използват и от гражданите.

Основно са ремонтирани многофункционалната зала, по-малката зала "А" и плувният басейн, който е с дължина 25 метра и разполага с пет коридора. Реконструирани са също вертикалната планировка около сградата, баните, съблекалните и тоалетните.

След реконструкцията съоръжението вече е енергийно ефективно, като са подменени дограмата, осветителните тела с нови лед енегроефективни, извършена е топло и хидроизолация на покрива, топлоизолирани са стените, монтирани са нова фотоволтаична инсталация за топла вода и нови климатична и вентилационна системи.

Ремонтът на комплекса, който е собственост на търговското дружество "Академика 2011" с принципал Министерство на младежта и спорта, възлиза на 940 000 лв. От тях 460 000 лв. са по договор за енергийна ефективност и 480 000 лв. са 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.

Пред журналисти министърът обяви още, че откриването на "Асикс Арена" ще бъде на 16 ноември.

"Залата е напълно готова за тренировъчен и състезателен процес още от лятото. По време на ремонта обаче усвоихме още 2000 квадратни метра, където се прави голям фитнес, който ще може да се ползва и от лекоатлетите, и от гражданите, който се надявам също да можем да Ви представим на 16 ноември", каза Кралев.

Красен Кралев: Важно е да се приключи с търга за базите на ЦСКА

Спортният министър: Наясно сме кой вдига пушилката за базите на ЦСКА

"Има закон, който трябва да се спази"