Йоана Илиева е новата европейска шампионка на сабя при жените до 20 години, съобщава Българската федерация по фехтовка. Състезателката от националния отбор и възпитаничка на фехтовална академия "Васил Етрополски" с личен треньор Ивайло Воденов направи невероятно състезание на Европейското първенство за девойки и младежи в Хърватия, като записа общо 11 победи.

Това е най-големият успех на българската фехтовка и първа титла от първенство от подобен ранг след ерата "Васил Етрополски". Златният медал е постижение за всички, които работят за този спорт и е част от пътя към голямата мечта за олимпийска титла за България във фехтовката.

Снимка 402002

Източник: Фейсбук

Йоана излезе като N1 от групите, след като надделя над всичките шест съпернички. В елиминациите най-добрата българска фехтовачка взе двубоя за място сред първите 16 срещу Зузана Цизлар от Полша с 15:8. В срещата за влизане в топ 8 Йоана победи Дария Гонцова от Украйна с 15:8.

В двубоя за място на полуфиналите сабльорката ни се изправи срещу друга състезателка на фехтовална академия "Васил Етрополски" - Емма Нейкова. Йоана записа победа срещу нея с 15:7, а на полуфинала беше неудържима и елиминира Алесия ди Карло от Италия с 15:9.

На финала българката игра вдъхновено срещу изключително силната рускиня Дария Дрозд, поведе в самото начало на двубоя и извоюва златния медал с погром: 15:6. Изключително удоволствие да награди новата шампионка имаше Величка Христева, председател на Българска федерация по фехтовка и член на Изпълнителното бюро на Международната федерация по фехтовка.

Снимка 462538

Източник: LAP.bg

14-годишната Емма Нейкова също се представи отлично в надпреварата при жените до 20 години и завърши на осмо място. Тя беше най-голямата изненада на турнира, тъй като успя да се класира осма при жените до 20 години и седма при кадетките. Емма излезе от групите с пет победи и една загуба. В елиминациите победи Жолиен Кортейн от Белгия с 15:13, а в двубоя за място сред най-добрите осем се наложи с 15:11 над Юлика Функе от Германия. В боя за място на полуфиналите Емма отстъпи на Йоана Илиева със 7:15.

Симона Недялкова завърши на 43 място. Тя излезе от групите с три победи и три загуби, а в двубоя за най-добрите 32 отстъпи на Валерия Проченко от Украйна с 10:15.

Снимка 418315

Източник: Instagram / Yoana Ilieva

Йордан Гълъбов завърши 60-ти в надпреварата на шпага при мъжете до 20 години. В групите той постигна две победи и четири загуби, а в двубоя за влизане сред най-добрите 64 от елиминациите се наложи с 15:14 над Глебс Чайковскис от Латвия. В срещата за място сред най-добрите 32 Йордан отстъпи на Руслан Хасанов от Азербайджан с 8:15.

В петък Европейското първенство продължава с индивидуалната надпревара на рапира при младежите и на шпага при девойките.

Йоана Илиева завърши на пето място за Световната купа в Германия

Йоана Илиева завърши на пето място за Световната купа в Германия

18-годишната ни сабльорка излезе на второ място в генералното класиране