България завърши на първо място в крайното класиране по нации при мъжете на завършилото вчера европейско първенство по вдигане на тежести в Москва. Това сочат публикуваните документи от организаторите и Европейската щанги централа.

С 685 т. нашият тим е на върха пред Армения, която завършва с 620 т., трети са представителите на Грузия с 612 т. В десетката следват щангистите на традиционни сили, сред които Русия, Беларус, Турция, Испания, Полша, Украйна и Чехия. Подобен успех в класирането по нации България не е записвала от десетилетия, съобщи БГНЕС.

Нов, шести медал: сребро за България на европейското по щанги

Нов, шести медал: сребро за България на европейското по щанги

Дебютантът Карлос Насар вицешампион в кат. 81 кг, Бейтула е шести

"Радва ме, че отново сме на върха при мъжете в европейските щанги. Това е доказателство, че сме на прав път и е огромен стимул за състезателите. Жените ни също записаха голям успех. Повечето от нашите състезатели са в младежка, дори юношеска възрасти, което е добро обещание за бъдещето на българските щанги. Искам специално да благодаря на треньорите по центровете, за отличната работа, която са свършили и като подбор, и като изграждане на тези таланти в ранна възраст. Това пътят и се надявам държавата да отделя повече средства за наставниците и центровете по места, за клубовете, където се коват тези успехи и бъдещите шампиони. Сега няма време за почивка, още от днес започваме със заявките за младежкото световно, което предстои след месец в Ташкент и което също е олимпийска квалификация. Ще се борим за квотите до край и след това насочваме погледи към олимпиадата в Токио. Надявам се всички да са здрави и да можем да покажем максимума си точно по време на най-важното състезание," каза старши треньорът на националните щангисти Иван Иванов, като уточни, че след Игрите в Токио ще се оттегли от поста.

Българите се завърнаха от Москва общо с три златни, три сребърни и един бронзов медала в двубоите, а само при мъжете имаме злато на Ангел Русев и Стилян Гроздев, сребро на Карлос Насар и Христо Христов и бронз на Валентин Генчев. В общото подреждане по всички отличия в движенията България завърши с осем златни, осем сребърни и три бронзови медала, веднага след Украйна. На косъм от почетната стълбичка в двубоя останаха Божидар Андреев, Юндер Бейтула, Дейвид Фишеров и Васил Маринов. Във всеки ден с наше участие печелехме отличия. Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 17 години насам. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 г. в Киев.

Валентин Генчев завоюва нов медал за България на Европейското първенство по вдигане на тежести

Валентин Генчев завоюва нов медал за България на Европейското първенство по вдигане на тежести

Спечели бронз

С отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за Токио това лято. След Младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите. С шансове от нашите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години.