Миналата година е била най-силната за базата "Белмекен" последното десетилетие, обяви пред "Дневник" директорът ѝ Илиян Пищиков.

"През 2015 г. бяхме на червено, а през 2019 г. оборотът ни е близо 2.2 млн. лева без ДДС", посочи той.

В четвъртък боксьорът Кубрат Пулев отправи остри критики за начина на управление на високопланинския спортен комплекс и за състоянието му. В отговор от държавното дружество "Национална спортна база" (НСБ), което стопанисва "Белмекен", заподозряха, че Пулев се е ядосал, защото има неизплатени задължения за ползването на базата. Боксьорът отвърна пред bTV, че на 5000 лева забавени плащания са му начислени 2500 лева лихва, които няма намерение да плаща.

Снимка 407310

Източник: Фейсбук

"В основата стои или някой заинтересован да я има тази атака, или му е криво на Пулев, че са поискали от него да си плати", каза Пищиков, който е на поста от септември 2017 г. Той отхвърли обвиненията на Пулев, че състоянието на "Белмекен" е лошо.

"Самият Пулев получи специално отношение и дори ни благодари, когато напускаше", заяви директорът на базата. Боксьорът беше в комплекса като част от подготовката си за мача със световния шампион Антъни Джошуа. От НСБ припомниха негово изказване отпреди година, в което изразява задоволство от условията в комплекса.

В обсъждането на темата се включи и министърът на спорта Красен Кралев, който написа във "Фейсбук", че през 2019 г. базата е ползвана от спортисти от 22 държави. "Леглодните на българските спортисти са 17 884, а на чуждестранните съответно 11 608. Нито едно оплакване от чуждестранен спортист! Две неофициални оплаквания, отнасящи се до храната, от български спортисти, на които екипът на НСБ е реагирал", съобщи той.

Илиана Раева: От 2012-а всяка година сме на Белмекен, нямаме нито едно оплакване

Илиана Раева: От 2012-а всяка година сме на Белмекен, нямаме нито едно оплакване

"Нашата федерация стриктно изпълнява плащанията си към Национална спортна база"

Пищиков посочи пред "Дневник", че базата разполага с 260 легла, като при пълна заетост спортистите трябва да се хранят на две смени, защото ресторантът е за 170 души.

Според него е несправедливо да се говори, че комплексът се ползва като хижа. Но уточни, че ако има свободни места, се допускат обикновени посетители.

В критиките си в интервю за "Тема спорт" Пулев заяви: "Не само че не се грижат. Там няма професионалисти и хора, които да разбират от работата, която вършат, всички вдигат рамене, включително и шефът Пищиков. Правят се ремонти за 400 хиляди, а всъщност това е само на фактура, защото с 50 хиляди сигурно ще се свърши много по-добра работа. Това всичко е на гърба на спортистите. Тази база не е на тези хора, тя е на българските спортисти, на олимпийците и на българския народ."

В спорта изумени от твърденията на Кобрата за "Белмекен"

В спорта изумени от твърденията на Кобрата за "Белмекен"

"Дори на момчетата не им се слизаше"

Пищиков отговори, че момента няма необходимост от никакви спешни ремонти. Има обаче планирани ремонти за трите хотела.

"Ние сме държавно предприятие, нямаме неограничен ресурс. Планира се ремонт на части - първо първият хотел, след това вторият и после тритият. Вероятно ще започнем след олимпийските игри", посочи той. Ремонтът ще включва смяна на легла, врати и ВиК.

В становището си от НСБ се съгласиха, че "Белмекен" се нуждае от модернизация. Според тях за това са необходими около 5 милиона лева, които засега не могат да бъдат отделени, тъй като "това означава да лиши много други спортни федерации и клубове от адекватни услуги".

В активите на НСБ са още Националният стадион "Васил Левски", най-голямата зала "Арена Армеец" и "Спортпалас" и др.

Национална спортна база: Не сме съгласни с критиката на г-н Пулев за "Белмекен"

Национална спортна база: Не сме съгласни с критиката на г-н Пулев за "Белмекен"

"Наясно сме, че базата има нужда от модернизация"