Българските състезатели по Шотокан Карате До продължават с блестящото си представяне на европейското първенство, което се провежда в град Егер, Унгария. Днес 7 наши представители станаха европейски шампиони в различните категории при мъжете и жените, като в три от схватките за златните медали финалите бяха изцяло български.

Борислава Ганева триумфира в кат. + 60 кг., след като в битката за златото победи Лора Русчева. При мъжете до 70 кг. Тодор Събев надигра Кристиан Андонов, а шампион в кат. до 85 кг. стана Емануил Георгиев, който успя да се справи със съпротивата на Радослав Пенков.

Кристина Свиелнова при жените до 60 кг., Адриана Ганева в отворена категория и Христо Щерев до 65 кг. при мъжете също се окичиха със златните медали.

На първото място на почетната стълбичка се качи и Иво Арсов, който беше най-добър в състезанието при ветераните.

„За първи път постигаме подобен успех. Това е нещо изключително, не само за нашия спорт, но и като цяло за страната ни. Само днес имаме 7 европейски шампиони, а не трябва да забравяме и 4-те златни медала от вчерашните състезания при юношите и девойките. Имах надежди, че можем да постигнем добро предстявяне, но, ако трябва да съм честен, резултатите надминаха очакванията ми. Разбира се не съм изненадан, защото успяхме да проведем чудесна подготовка, за което изключителни благодарности заслужава Министерството на младежта и спорта, от където дойде голяма част от финансирането на нашите лагери. Ето, че се отплащаме по възможно най-добрия начин за гласуваното доверие и подкрепа", сподели президентът на федерацията по Шотокан Карате До Александър Славков.

До края на шампионата България може да спечели и още златни отличия, тъй като тепърва предстоят да се проведат отборните срещи.