Световното първенство по ръгби стигна до финалната четворка, но вече е ясно, чи титлата ще пътува за южното полукълбо.

За първи път в историята всички четири полуфиналисти са представители на страни на юг от екватора, след като Южна Африка, Нова Зеландия, Аржентина и Австралия отстраниха съперниците си от Европа в четвъртфиналите.

Турнирът се превърна в тотално разочарование за отборите от "Шестте нации", тъй като в исторически план световното първенство винаги е представлявало израз на битката за глобално надмощие между севера и юга. Сега обаче такова съмнение няма.

След като Южна Африка и Нова Зеландия отстраниха Уелс и Франция в събота, в неделния ден Аржентина се справи с Ирландия с 40:23, а спорен фаул донесе успеха на Австралия с 35:34 над Шотландия.

Домакинството на Англия предполагаше, че държавите от севера ще успеят да вдигнат купата за втори път след самите англичани през 2003 г. Но турнирът до момента показва, че разликата между представителите на двете полукълба се увеличава.

Англия въобще не успя да излезе от групите, докато настоящите шампиони в "Шестте нации" Ирландия загуби от най-слабия отбор от южното полукълбо.

"Резултатът само отразява "Тур дьо форс" (Турът на силата), която демонстрира южното полукълбо през уикенда", заяви треньорът на Ирландия Джо Шмид след поражението от Аржентина.

Шотландия и Уелс нямаха късмет в техните мачове. Шотландците направиха фаул в последната минута за поражението с една точка, а Уелс допусна есе в края на мача срещу Австралия.

"В някои дни можем да видим отборите от двете полукълба да са конкурентни. Но докато ние трябва да показваме най-доброто от себе си, те могат да си позволят да са под максимума и отново да са много опасни", заяви Шмид, който е един от тримата новозеландски треньори в Европа.

Треньорът на Нова Зеландия Стив Хансен, който беше начело на Уелс от 2002 до 2004 г., заяви, че отборите от южното полукълбо се възползват от честите срещи помежду си.

"Поне три отбора са много различни. Южна Африка е много добре подготвен физически, Австралия е отбор с много техника, който обича да играе ръгби с много бягане. Нова Зеландия има и от двете. Тази конкуренция ражда мултифункционални играчи", заяви той след победата над Франция с 62:13.

В полуфиналите ще се срещнат Южна Африка - Нова Зеландия на 24 октомври, а на следващия ден ще играят Аржентина - Австралия.