МОК отне медалите на двама румънски състезатели по вдигане на тежести от Олимпиадата в Лондон през 2012 година. Беше дисквалифициран и трети тежкоатлет от северната ни съседка след положителни проби за анаболни стероиди.

Сребърната медалистка в категория до 69 килограма Роксана Кокош и бронзовият медалист в същата категория при мъжете Ръзван Мартин са хванати със "станозолол" и други забранени вещества при повторната проверка на тестовете им.

Габриел Синкраян, който не записа двубой в категория до 85 килограма в Лондон 2012, също е дисквалифициран заради употреба на същите субстанции.

От МОК съхраняват проби и правят повторни тестове от минали Олимпиади, за да хване нарушителите. За целта се използват най-съвременни и модерни методи за откриване на забранени вещества, които не са били известни.

След решението за дисквалификациите бронза в категория до 69 килограма при мъжете ще получи Ким Мьон-Хьок (КНДР). В категорията при дамите среброто ще бъде за Анна Нурмухамбетова (Казахстан), която ще трябва да даде бронзовия медал на Убалдина Балойес (Колумбия).

Интересен факт е, че в първоначалното крайно класиране Нурмухамбетова беше пета, а Балойес шеста.