Министърът на спорта Красен Кралев използва профила си в социалната мрежа Фейсбук, за да разкрие подробности за спорния панари  #BeActiveFair, който е част от програмата на Европейската седмица на спорта. 

Ето какво написа Кралев:

"Днес стартира спортният панаир #BeActiveFair, който е част от програмата на Европейската седмица на спорта. Над 30 спортни федерации и клубове представят своята дейност по време на изложението в "Асикс Арена".

Много се радвам, че за шеста поредна година реализираме тази инициатива на Европейската комисия, чиято основна цел е да стимулира движението основно сред младите хора. Миналата година, когато нямаше пандемия, условията бяха други. Имаше огромен интерес. На изложението през 2019 г., което направихме за пръв път в "Арена Армеец" присъстваха над 10 000, по-голямата част от които бяха ученици, млади хора, които имаха възможност да се запознаят с различните спортове, различните федерации и клубове. Тази година при съвсем други условия за втори път правим подобно изложение. Около 30 училища ще доведат своите ученици в зала "Асикс Арена".

Снимка 497567

Източник: Фейсбук

Подобни мероприятия, които са част от #BeActive Европейска седмица на спорта, ще се проведат в следващите дни и във Варна, Видин, Враца и много други градове в страната.

За пореден път в изминалите 6 години даваме възможност на клубовете и федерациите да достигнат до по-голям брой деца. Един от големите ни проблеми въобще в българския спорт е намалената двигателна активност, особено сред учениците и подрастващите, редкият контакт между спортните клубове, федерациите и децата. Преди имаше много скаути, много треньори, които ходеха по училищата, издирваха таланти, представяха спортовете пред много деца. Сега клубовете по друг начин са организирали дейността си и се радвам, че чрез тази инициатива имаме възможност да срещнем учениците с различните спортове и така да дадем възможност те да изберат любим, с който да се занимават, защото здравето е по-важно от всичко.

Снимка 497566

Източник: Фейсбук

По време на обиколката ми на спортния панаир бях придружен от посланичката на Европейската седмица на спорта Ивет Горанова и легендарния гимнастик Йордан Йовчев. В залата присъстваха и представители на Спешъл Олимпикс България.

Изложението в "Асикс Арена" ще продължи и утре (25 септември), като всички желаещи могат да го посетят между 11.00 и 19.00 часа. Входът е свободен. В спортния панаир се включват клубове по бокс, художествена гимнастика, олимпийско таекуондо, спортна гимнастика, фехтовка, хандбал, бадминтон, скокове на батут, мотоциклетизъм, канадска борба и др.

Снимка 497565

Източник: Фейсбук

На 26 септември (събота) Спортно селище и Нощ на спорта #BeActive Night ще очакват приятелите на спорта между 15 и 21 часа в пространството пред НДК.

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е Министерството на младежта и спорта, съфинансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз. През 2020 г. мотото на Европейската седмица на спорта е "Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува!", а инициативите ще се проведат в София и други градове в страната".

Кралев: Опазването на здравето на ученици и учители е един от основните ни приоритети

Кралев: Опазването на здравето на ученици и учители е един от основните ни приоритети

Вижте какво написа той