Директорът на СУ "Г. Бенковски" гр. Плевен Пламен Георгиев беше отстранен от длъжност с определение на Плевенски районен съд. Мярката за процесуална принуда е приложена спрямо Георгиев, който е бивш футболен рефер, след като беше привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер заради извършени финансови нарушения в повереното му учебно заведение и съставяне на официални документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства. Според обвинението Георгиев се е облагодетелствал с над 8700 лв. през периода 28.01.2017-23.02.2018 г., пише pleven.utre.bg.

Припомняме, че Пламен Георгиев вече беше уволнен дисциплинарно със Заповед на министъра на младежта и спорта от септември 2018 г. Георгиев беше уволнен заради уронване престижа на работодателя си след като при опит да му се зададе въпрос от страна на журналистка  по повод сигнал за извършени от него, в качеството му на директор на спортното училище нарушения, същият грубо извива ръката на репортера в опит да вземе микрофона.

В рамките на съдебното производство по обжалване на заповедта за уволнение, пострадалата журналистка отказа да свидетелства и това доведе до отмяна на уволнението на Пламен Георгиев. Той беше възстановен на поста си в средата на месец май 2020 г. след като с Определение на Върховния касационен съд, с което не беше допуснато до касационно обжалване решението на Плевенски окръжен съд по делото.

Заради постъпили множество сигнали в спортното министерство по отношение на работата на Пламен Георгиев беше назначена проверка от ММС, завършила с доклад за извършени множество нарушения.  Всички материали са предоставени на разследващите органи. От прокуратурата поискаха Георгиев да бъде отстранен от поста си, а Плевенският районен съд уважи това искане. Мотивите, посочени в Определението са, че има реална опасност Пламен Георгиев  да създаде затруднения при разследването. Тази опасност, според съда, произтича освен от служебното му положение, така и от етапа, в който се намира наказателното производство срещу Георгиев към този момент.

Пламен Георгиев има законов срок, който изтича днес, да обжалва отстраняването си от длъжност.