Детелин Далаклиев, който е последният ни световен шампион по бокс, даде интервю за Gong.bg. Той коментира нашумялата тема около състоянието на НСБ "Белмекен", както и какво прави в момента боксьор номер 1 на планетата в категория до 54 кг. за 2009 г.

Вижте "руината", в която е спал Кубрат Пулев на Белмекен (снимки)

Вижте "руината", в която е спал Кубрат Пулев на Белмекен (снимки)

Действителността се разминава с твърденията на боксьора

Г-н Далаклиев, спомняте ли си първата тренировка, първият си лагер на Белмекен?

-Няма начин как да не си спомням. Белмекен е нещо голямо и, когато прохождах в бокса и само четях по вестниците, че националният отбор се качва на Белмекен. Винаги ми беше мечта да дойда тук и тя се сбъдна, когато през 2001 година ме взеха за първи път в националния отбор. Беше невероятно усещане. Да ти дадат анцуг на България и да можеш тренираш на тази прекрасна база беше нещо невероятно.

Двама от най-добрите ни джудисти подкрепиха НСБ "Белмекен"

Двама от най-добрите ни джудисти подкрепиха НСБ "Белмекен"

Янислав Герчев и Даниел Дичев също изразиха мнение по казуса

Според вас подготовките тук (на Белмекен) какъв фактор са оказали върху вашата активна състезателна кариера?

-Не само върху мен. Мисля че във всички спортове и спортисти. Тук идват много чужденци и знаят каква е процедурата и за какво става на въпрос. Това действа първо в началото на годината, когато направиш една хубава база. Резултатите идват малко по-късно, примерно през месец май. Да бъдеш добре физически, да се напълниш с въздух и да си на по-строг режим. Ние боксьорите идвахме по два, три пъти в година. После, през септември, по-възстановителен лагер. Зависи от програмата дали се готвим за Световно или Европейско. Това нещо е създадено, за да може да се тренира и да се почива максимално. За двайсетина дена да вземеш всичко, което трябва.

В крайна сметка от тук са тръгнали много големи шампиони, включително и вие. Вие, все пак, след лагери тук се станали световен шампион. Какво е допринесло като условия според вас?

- Като условия всичко е на ниво. Зала, на боксьорите им трябва боксова зала. Плувни басейни, хотелска част, ресторант. Условията са добри. Тук съм се запознал с всички големи спортисти на България. Като започнем от Румяна Нейкова, Данчо Йовчев, Армен Назарян. Гледал съм ги с широко отворени очи и ми е било хубаво.

Ивайло Иванов: Белмекен е място за подготовка, а не спа център

Ивайло Иванов: Белмекен е място за подготовка, а не спа център

"От години ние я посещаваме и сме изключително доволни"