Aлпинистът Боян Петров много рядко е давал интервюта. Първият българин, изкачил осем осемхилядника разкри преди време пред Нова телевизия за битката си с планините, смъртта и живота в България. Припомняме, че Боян Петров е в тежко състояние след като беше блъснат от кола в Кресненско дефиле.  
  
„Рецепторите там така се изострят спрямо местните вкусове, че сега не искам да вкуся никакви чапати, ориз и спагети още няколко месеца”, разказа още Боян Петров.
  
„Гигантска загуба на пари, на време и на всичко, което е свързано с това да реализираш някакви други неща, е, но пък планините ти дават усещането, че като се прибереш всички останали дребни неща и проблеми остават на заден план, защото там си се борил с едно-единствено нещо – да оцелееш”, разказа Боян Петров.
 
На въпрос кое е по-трудно – да оцелееш на осемхилядниците или да оцелееш в България със заплата на биоспелеолог в Националния природонаучен музей, алпинистът обясни, че му се налага като на всеки млад човек в БАН да работи по няколко проекта едновременно, за да оцелява у нас. 
 
„На тези експедиции реално бях в командировка”, разказа преди време Боян Петров.