Българският олимпийски комитет връчи своите награди заедно с годишните спортни Икари на тържествена церемония в Националната галерия "Двореца" в столицата. Сред присъстващите бяха много олимпийски, световни и европейски медалисти, стотици заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата.

Най-много отличия и интерес естествено заслужиха призьорите от младежките олимпийски игри, както и записалите най-добри и запомнящи се постижения в спорта на световни и европейски първенства и турнири през годината. Сред връчилите наградите бяха председателят на БОК Стефка Костадинова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-председателите на БОК Йорданка Благоева, проф. Пенчо Гешев, Красимир Инински, Любомир Ганев, председателят на Фондация Български спорт Николай Божинов, заслужили дейци и треньори. В края на церемонията с приветствие към присъстващите се обърна министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Министър Кралев: Изпращаме една много силна година в спорта

Министър Кралев: Изпращаме една много силна година в спорта

"Това безспорно бе годината на Тайбе Юсеин"

Българския олимпийски комитет отличи всички медалисти от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и техните треньори. Наградени бяха и олимпийски и световни шампиони, навършили през 2018-а кръгли годишнини, а престижният приз "Надежда Лекарска" за етика, олимпийско образование и възпитание бе връчен на преподавателката по български език и председател на олимпийския клуб в Радомир Доротея Андонова-Костадинова.

Ето и всички отличени на церемонията в края на 2018 г.:

НАГРАДИ НА БОК

Златни значки на БОК за златни медалисти от третите Младежки олимпийски игри Буенос Айрес 2018 и техните треньори:

Мариела Костадинова и Панайот Димитров- акробатика, 2 златени медала, смесена двойка и отборно

Гергана Денева треньор на Мариела Костадинова и Панайот Димитров

 

Александра Начева - лека атлетика, златен медал, троен скок

Стойко Цонов - треньор на Александра Начева

 

Кирил Киров - стрелба, златен медал, пистолет, отборно

Румяна Апостолова - треньор на Кирил Киров

 

Мария Делчева - бадминтон, златен медал, отборно

Слънчезар Цанков - треньор на Мария Делчева

Тайбе Юсеин е носител на "Спортен Икар" за 2018 година

Тайбе Юсеин е носител на "Спортен Икар" за 2018 година

Награди също така получиха Кирил Милов, сестри Стоеви и Петър Стойчев

Сребърни значки на БОК за сребърни и бронзови медалисти от третите Младежки олимпийски игри Буенос Айрес 2018 и техните треньори:

Адриан Андреев - тенис, сребърен медал, двойка мъже

Ивайло Трайков - треньор на Адриан Андреев

 

Христо Христов - вдигане тежести, сребърен медал (категория над 85 кг)

Живко Николов - треньор на Христо Христов

 

Валентин Андреев - лека атлетика, сребърен медал, хвърляне чук

Андриан Андреев - треньор на Валентин Андреев

 

Едмонд Назарян - борба, бронзов медал, класически стил (категория 45 кг)

Станислав Борисов - треньор на Едмонд Назарян

 

Галя Шатова - вдигане тежести, сребърен медал (категория 63 кг)

Иван Лухов - треньор на Галя Шатова

 

Норайр Нурикян - двукратен олимпийски шампион от Олимпийските игри в Мюнхен 72 г. и Монреал 76 г., вдигане на тежести, с "Почетен знак на БОК" по повод навършване на кръгла годишнина.

Валентин Райчев - олимпийски шампион от Олимпийските игри в Москва 1980, св. борба, с медал "За олимпийска заслуга" по повод навършване на кръгла годишнина.

Янко Русев - олимпийски шампион от Олимпийските игри в Москва 1980, вдигане на тежести, с "Плакет на БОК" по повод навършване на кръгла годишнина.

Димитър Златанов - сребърен медалист от Олимпийските игри в Москва 1980, волейбол, с медал "За олимпийска заслуга" по повод навършване на кръгла годишнина.

Камен Горанов - сребърен медалист от Олимпийските игри в Монреал 1976, борба кл.стил, с медал "За олимпийска заслуга" по повод навършване на кръгла годишнина.

Ангел Ангелов - сребърен медалист от Олимпийските игри в Мюнхен 1972, бокс, с медал "За олимпийска заслуга" по повод навършване на кръгла годишнина.

Ваня Дерменджиева - сребърна медалистка от Олимпийските игри в Москва 1980, баскетбол с медал "За олимпийска заслуга" по повод навършване на кръгла годишнина.

Диана Дудева - бронзова медалистка от Олимпийските игри в Сеул 1988, спортна гимнастика, с медал "Спортът за един мирен свят" по повод навършване на кръгла годишнина.

Пламен Кръстев - член на ИБ на БОК, с медал "Спортът за един мирен свят" по повод навършване на кръгла годишнина Анатоли Илиев - председател на "Българска спорна федерация за деца и младежи в риск", организационен секретар на "София - Европейска столица на спорта", с медал "Спортът за един мирен свят", за принос за развитието на спорта и дейността на БОК.

Добромир Карамаринов - председател на Българска федерация по лека атлетика, по повод навършване на кръгла годишнина с "Плакет на БОК"

Асен Минчев - изтъкнат спортен журналист с "Плакет на БОК" за принос към отразяване на олимпийските игри по повод навършване на кръгла годишнина.

Бончук Андонов - изтъкнат спортен фотограф с "Плакет на БОК" за принос към отразяване на олимпийските игри и дейността на БОК по повод навършване на кръгла годишнина.

Тодор Шабански - изтъкнат спортен журналист с "Плакет на БОК" за принос към отразяване на олимпийските игри и дейността на БОК по повод навършване на кръгла годишнина.

Стефка Костадинова: Спортът е лицето на държавата

Стефка Костадинова: Спортът е лицето на държавата

Председателят на БОК посрещна българските олимпийци

Доротея Андонова-Костадинова - преподавател в СУ "Свети Свети Кирил и Методи" гр. Радомир, председател на Олимпийски клуб гр. Радомир за принос в дейността на Националната Олимпийска академия и разпространяване на олимпийските ценности с Приз "Надежда Лекарска" за етика, олимпийско образование и възпитание.