Българска федерация по вдигане на тежести взе тежкото решение да спре завинаги състезателните права състезателката от Спортен клуб Добрич Даяна Димитрова, която даде положителна проба за диуретика фуросемид на Европейското първенство за девойки в Полша през октомври.

Неуспешно завръщане на Иван Марков във вдигането на тежести

Неуспешно завръщане на Иван Марков във вдигането на тежести

Иван претърпя няколко операции и лекуваше тежка травма в коляното

Ръководството на централа определи случая като лична грешка на състезателката и не приема обясненията на треньора ѝ Божидар Божилов, че въпросният диуретик е използван за сваляне на килограми преди самото състезание.

Димитрова не е била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора направо в самолета за Полша. Треньорът Божилов също е с отнети завинаги права от БФВТ, като на двамата ще бъдат наложени и парични глоби. Същевременно Спортен клуб по вдигане на тежести Добрич се изважда от регистрите на федерацията, а на националния треньор Иван Иванов се прави строга забележка за неспазване на принципи при определяне на състава. До края на май 2019 година Димитрова трябва да даде обяснение пред WADA за положителната допинг проба.

БФВТ ще продължи политиката си на нулева толерантност към употребата на забранени медикаменти. "Ще реагираме остро на всякакви опити за самодейност на личните треньори и по тази причина ще продължаваме да настояваме за централизирана подготовка в националните отбори като начин за строг контрол върху медикаментозното възстановяване на състезателите и начин за поемане на отговорност," се казва в официално съобщение на федерацията. Ръководството на БФВТ продължава да подкрепя по всякакъв начин усилията на Международната федерация (IWF) в борбата за феърплей и чист спорт.

Това е втора положителна допинг проба на Даяна Димитрова. Добричлийката беше уличена в употребата на фуросемид и преди световното първенство за кадети в Тайланд през април 2017 година и беше наказана за 6 месеца. Нейният треньор Божидар Божилов преди време беше наказан за 4 години заради хванати с допинг негови състезатели.