Българският национален отбор за мъже по крикет wъв версия Т20 постигна изключителен успех на  завършилия международен турнир в Корфу, Гърция, като спечели първото място в групата за национални отбори, побеждавайки на финала домакините.

По регламент отборите бяха разпределени в две групи. В  Група "А" - три международни клубни отбора, а група "В" - националните отбори на България, Гърция и Сърбия.

Турнирът за национални отбори беше одобрен от ИСС  и в него участваха само състезатели и отбори, които отговарят на световните стандарти за крикет. Класирането в група"В" влияе пряко на рейтинга на всяка национална федерация и рефлектира при определянето на групите по време на тегленето на жребия за следващите квалификации на Световната купа по Т20. За Европа те ще бъдат през 2020 година в три групи от по осем отбора.

Т20 е вариантът на крикет, който е включен в програмата на Олимпийските игри през 2028 година и това прави интригата за квалификациите още по-голяма.

В първия ден на турнира нашият отбор игра срещу подмладения отбор на Сърбия. Западните ни съседи спечелиха жребия и батираха първи. За 20 овъра те успяха да постигнат 156 точки, които реализираха с 6 батсмана. Във втория ининг нашият отбор започна много мобилизирано и успя да спечели срещата в 18-ия овър, когато точките ни набъбнаха до 161. Те бяха четирима батсмани. Най-добре от нашия отбор се представи капитанът Пракаш Мишра, който като боулер направи 3 укета (елиминиране на чужди батсмани) и допусна да ни отбележат само 12 ръна от 4 овъра. Като батсман реализира 16 ръна.

Втората наша среща в групата на Т20I беше с домакините от Гърция. Нашият отбор излезе за тази среща не напълно мобилизиран и това му попречи да покаже истинските си възможности. Нашите батсмани играха малко сковано, без да използват напълно създалите се ситуации за отбелязване на повече точки и ининга беше завършен само с 94 точки. Това беше използвано много добре от опитния тим на Гърция, който е съставен основно от чужденци по примера на много европейски отбори.  Домакините спечелиха мача и оглавиха класирането в група "В".  По регламент първите два отбора трябваше да играят финал.

Англия спечели първа Световна титла в крикета

Англия спечели първа Световна титла в крикета

Домакините на финалите надвиха Нова Зеландия след страхотна драма

Гръцкия отбор спечели жребия и избра нашите момчета да батират. Българският отбор промени тактиката, както за батиране, така и за филдинга. За 20 овъра ние отбелязахме 135 точки. Съставът на Гърция успя да реализира само 117 точки в своя ининг и България спечели мача със 17 точки разлика. Тази победа изненада световната крикет общественост, защото в Корфу крикет се играе от 1823 година. Успехът беше напълно заслужен.

С младия си национален отбор, съставен почти изцяло от българи, продукт на нашата работа в последните 10 години ние показахме,че този състав и спорт у нас има голямо бъдеще. В срещата за купата на  ХПЛ нашият отбор игра с Фордж Атенс и загуби.